Прийняття на роботу спеціаліста ОМС

3229

Запитання

Чи можна оформити на роботу спеціаліста органу місцевого самоврядування за цивільно-правовим договором?

Відповідь

Посади для штатного розпису органи місцевого самоврядування (ОМС) добирають за Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженим наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327. Типові професійно-кваліфікаційні характеристики посадових осіб визначає наказ Нацдержслужби від 07.11.2019 № 203.

Прийняття на роботу спеціаліста ОМС

Добрати посаду зараз ➤

Працівники ОМС підпадають під дію Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III, який визначає для них:

  • умови призначення на посади;
  • співвідношення рангів та категорій;
  • стаж служби в ОМС, що дає право на надбавку та пенсію за вислугу років;
  • інші пільги і компенсації.

Особові справи працівників ОМС формуються згідно з Порядком ведення особових справ державних службовців в органах виконавчої влади, затвердженим постановою КМУ від 25.05.1998 № 731.

Як добирати посади в ОМС

Що стосується договору підряду, умови його укладення регулює стаття 837 Цивільного кодексу України.

При укладанні договору підряду наказ (розпорядження) не видають, запис до трудової книжки не вносять, особову картку (особову справу) не ведуть і т. д. Лише підписують договір з виконавцем і приймають роботу за актом виконаних робіт.

➤➤ Трудовий договір і цивільно-правовий договір: принципові відмінності

Утім, спеціаліст ОМС приймається на посаду і виконує свої функціональні обов’язки, визначені його посадовою інструкцією.

Тому, осіб приймають на посади органів ОМС, а не укладають з ними договори цивільно-правового характеру (ЦПХ). Якщо Ви укладете з даною особою договір ЦПХ, а не приймете її на посаду спеціаліста ОМС за трудовим договором, інспектор з праці може це визнати підміною трудових відносин. Відповідальність — адміністративний штраф відповідальній посадовій особі й штрафні санкції установі.

Стане у пригоді консультація «Трудовий договір чи договір підряду: як зробити вибір, щоб не наразитися на штраф».

Матеріали для скачування:
Трудовий договірСКАЧАТИ зразок
Наказ про прийняттяСКАЧАТИ форму

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
535175

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
42166

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
40870

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
62125