Стажування науково-педагогічних працівників

1848

Запитання

Чи оформлювати в штат і платити заробітну плату науково-педагогічному працівнику, який проходить стажування?

Відповідь


Науково-педагогічні, наукові та педагогічні працівники закладів вищої освіти всіх форм власності мають право стажуватися не рідше одного разу на п’ять років. Заклад вищої освіти має зберігати за стажистом середню зарплату (п. 9 ст. 57, п. 4 ст. 60 Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII).

Кадрові звіти 2020

ВНЗ, який є замовником стажування, укладає договір з організацією-виконавцем (п. 1.5 Положення про підвищення кваліфікації та стажування педагогічних і науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, затверджене наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 24.01.2013 № 48 (далі — Положення № 48).

У договорі сторони визначають такі пункти:

  • навчальні плани;
  • строк стажування;
  • програму стажування;
  • форми підсумкового контролю;
  • оплату праці осіб, що опікуватимуться стажистом;
  • умови проживання в гуртожитку, якщо замовник і виконавець перебувають у різних населених пунктах.

Організація-виконавець зараховує стажиста наказом керівника, але не оформлює до штату науково-педагогічного працівника та не виплачує заробітну плату.

Алгоритм дій кадровика — у консультації «Як оформити стажування науково-педагогічних працівників в інших організаціях».

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Стажування для студентів: як оформити

Стажування студентів на підприємстві — це можливість здобути практичний досвід за майбутньою професією. Які особливості оформлення стажування, укладення договору та оплати необхідно знати кадровику й роботодавцю, роз’яснюємо у статті.
6830

Стажування на робочому місці до оформлення трудових відносин — не правомірно

Нині на ринку праці нерідко трапляється, що роботодавець, щоб застрахувати себе від небажаних наслідків, проводить стажування працівників перед оформленням на роботу. Проте це — не правомірно. Є законний шлях перевірити, чи відповідає працівник займаній посаді.
74040

Стажування та допуск до роботи підвищеної небезпеки

Стажування — це набуття особою практичного досвіду виконання виробничих завдань і обов’язків на робочому місці організації після теоретичної підготовки до початку самостійної роботи під безпосереднім керівництвом досвідченого фахівця.
26873