Визначення поняття стажування

1621

Запитання

Що роботодавцю потрібно знати про стажування?

Відповідь

Мета стажування — набуття професійних умінь та навичок до початку самостійної роботи або задля підвищення рівня професійної компетентності (ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення»). Зазвичай, стажування передує працевлаштуванню. 

Стажування та практика: різниця суттєва

Зауважимо, що стажування може бути передбачено тільки для певних категорій осіб:

  • студентів закладів фахової передвищої та вищої освіти та учні професійно-технічних навчальних закладів;
  • безробітних;
  • державних службовців відповідно до ст. 48

     

    Закону України «Про державну службу»

     

    ;
  • категорій осіб згідно з окремими законодавчими актами (наприклад, прокурор місцевої прокуратури, адвокат, нотаріус тощо).

В інших випадках прийняття роботодавцем працівника на стажування вважається незаконним.

Увільнення від стажування

Відомості про проходження стажування вносяться до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. За бажанням стажиста запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки.

Стажування безробітних здійснюється за індивідуальною програмою, що затверджується роботодавцем і погоджується центром зайнятості. Для організації профнавчання безробітних центрами зайнятості укладається договір про професійне навчання безробітного у роботодавця.

Стажування студентів та учнів професійно-технічних навчальних закладів здійснюється шляхом укладенням договору про стажування. Разом з укладенням договору роботодавець затверджує індивідуальну програму стажування та видає наказ про проходження стажування.

 

Строки стажування на підприємстві

Стажування студентів та учнів професійно-технічних навчальних закладів не може перевищувати 6 місяців. 

Стажування безробітних не може перевищувати 3 місяців (лист Мінсоцполітики від 13.07.2016 р. № 451/021/106-16). 

Для держслужбовців може проводитися стажування з відривом від служби строком від 1 до 6 місяців на іншій посаді держслужби в іншому державному органі або за кордоном відповідно до законодавства.

Зверніть увагу! Чинним законодавством не передбачено безоплатне стажування

КЗпП не передбачає стажування при прийнятті на роботу. Натомість роботодавець може встановити випробування при прийомі на роботі, що відповідає законодавству згідно зі ст. 26 КЗпП.

За матеріалами ГО «Трудові ініціативи»

 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Стажування для студентів: як оформити

Стажування студентів на підприємстві — це можливість здобути практичний досвід за майбутньою професією. Які особливості оформлення стажування, укладення договору та оплати необхідно знати кадровику й роботодавцю, роз’яснюємо у статті.
6830

Стажування на робочому місці до оформлення трудових відносин — не правомірно

Нині на ринку праці нерідко трапляється, що роботодавець, щоб застрахувати себе від небажаних наслідків, проводить стажування працівників перед оформленням на роботу. Проте це — не правомірно. Є законний шлях перевірити, чи відповідає працівник займаній посаді.
74041

Стажування та допуск до роботи підвищеної небезпеки

Стажування — це набуття особою практичного досвіду виконання виробничих завдань і обов’язків на робочому місці організації після теоретичної підготовки до початку самостійної роботи під безпосереднім керівництвом досвідченого фахівця.
26875