Увільнення донора та надання дня відпочинку під час воєнного стану

8481

Запитання

Як увільнити донора та надати йому день відпочинку після прийняття Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX?

Відповідь

Наказ про надання донору дня відпочинку

Роботодавець увільняє від роботи зі збереженням середнього заробітку працівника, який є або виявив бажання стати донором, у день донації. Так скеровує п. 1 ч. 2 ст. 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-IX (далі — Закон про донорство).

Роботодавець має надати донору день відпочинку зі збереженням середнього заробітку після кожної донації крові та (або) компонентів крові. За бажанням такої особи цей день приєднується до щорічної відпустки (п. 2 ч. 2 ст. 20 Закону про донорство).

Такі ж гарантії встановлює й стаття 124 КЗпП.

Після 24.03.2022 у період воєнного стану діють норми КЗпП, які не змінив або не скасував Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136). Тобто, якщо в Законі № 2136 про гарантію чи кадрову процедуру не йдеться, керуйтеся нормами КЗпП

Закон №2136 не змінив і не скасував дію статті 124 КЗпП та дію Закону про донорство. Тож під час воєнного стану надайте працівнику день відпочинку за здавання крові за тим самим алгоритмом, який діє у мирний час.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок заяви про увільнення у зв’язку з вакцинацією

Законодавство про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування не зобов’язує роботодавця безперешкодно відпускати працівника з роботи на час вакцинації та оплачувати період його відсутності на роботі з цієї причини. Утім, одним із способів задокументувати його відсутність — увільнення
8359

Увільнення від роботи на час виборів у 2020 році

25 жовтня 2020 року обиратимемо депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів. Якщо ваш працівник є учасником виборчого процесу, оформте необхідні документи, табелюйте коректно. Допоможемо в цьому, а спиратимемося на Виборчий кодекс від 19.12.2019 № 396-IX (далі — ВК)
28532

Увільнення від роботи на час виборів: настанови для кадровика

Україна готується до позачергових виборів у Верховну Раду. 21 липня обиратимемо нових народних депутатів. Кадровик має дотриматись вимог закону щодо працівників, які братимуть участь у виборчому процесі, — увільнити їх від роботи. Кого, як і на скільки увільняти від службових обов’язків? 4 варіанти оформленя зі зразками документів — у статті.
22565