Увільнення від роботи на час виборів: настанови для кадровика

Україна готується до позачергових виборів у Верховну Раду. 21 липня обиратимемо нових народних депутатів. Кадровик має дотриматись вимог закону щодо працівників, які братимуть участь у виборчому процесі, — увільнити їх від роботи. Кого, як і на скільки увільняти від службових обов’язків? 4 варіанти оформленя зі зразками документів — у статті.
Місцеві вибори 2020: оформлення увільнення від роботи

Виборчий процес стартував 24.05.2019 і триватиме 60 днів.

Як проводити вибори до ВРУ, визначає Закон України «Про вибори народних депутатів України» від 17.11.2011 № 4061-VI (далі — Закон № 4061).

Етапи виборчого процесу

Виборчий процес містить такі етапи:

1) висунути кандидатів у депутати;
2) утворити виборчі комісії (крім ЦВК);
3) зареєструвати кандидатів у депутати;
4) провести передвиборчу агітацію;
5) утворити спеціальні виборчі дільниці, що існують тимчасово;
6) скласти списки виборців, перевірити та уточнити;
7) проголосувати;
8) підрахувати голоси виборців та встановити підсумки голосування;
9) встановити результати виборів депутатів та їх офіційно оприлюднити;
10) припинити повноваження окружних та дільничних виборчих комісій.

Виборчий процес завершиться через 15 днів після того, як ЦВК офіційно оприлюднить результати виборів. Окружні та дільничні виборчі комісії можуть працювати й довше — за потреби.

Підстава — пункти 5, 7, 8 статті 11 Закону № 4061.

Працівник — кандидат у депутати: надайте неоплачувану відпустку

Роботодавець зобов’язаний увільнити від виробничих або службових обов’язків працівника, якого зареєстрували кандидатом у депутати, якщо той попросить. Спосіб увільнення — надати неоплачувану відпустку (ч. 1 ст. 76 Закону № 4061).

Строк увільнення — на період передвиборчої агітації (ч. 1 ст. 76 Закону № 4061). Кандидат у депутати має право розпочати передвиборчу агітацію з наступного дня після того, як ЦВК зареєструвала кандидата. Передвиборча агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування — 19.07.2019 (ч. 1, 2 ст. 70 Закону № 4061).

Як оформити. Кандидат в депутати подає заяву про неоплачувану відпустку на час передвиборчої агітації. Роботодавець оформлює відпустку наказом. Підстави для наказу — заява та посвідчення кандидата в народні депутати України.

Наказ про неоплачувану відпустку працівнику

СКАЧАТИ

наказ на увільнення на час виборів

ЦВК видає посвідчення впродовж трьох днів після того, як зареєстрував кандидата (ч. 8 ст. 58 Закону № 4061). Форми посвідчень кандидата у народні депутати України в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та в одномандатному виборчому окрузі — у Додатках 1, 2 до постанови ЦВК від 12.07.2012 № 111 (далі — Постанова № 111).

Як табелювати ☝

Працівник — довірена особа кандидата в депутати: увільніть від роботи

Кандидат у депутати в одномандатному окрузі має право визначити трьох довірених осіб із числа виборців (п. 3 ст. 76 Закону № 4061). Довірені особи допомагають кандидату провести виборчий процес, представляють інтереси кандидата у відносинах з виборчими комісіями, органами влади та місцевого самоврядування, ЗМІ, виборцями.

Довірені особи набувають повноважень із дня їх реєстрації ЦВК. Повноваження припиняють у день, коли офіційно оприлюднять результати виборів, або коли скасують рішення про реєстрацію кандидата у депутати.

Повноваження довіреної особи підтверджує посвідчення, що видає ЦВК. Форму посвідчення ЦВК внормувала в Додатку 6 до Постанови № 111.

Довірена особа кандидата у депутати в одномандатному окрузі має право на увільнення від виробничих або службових обов’язків без збереження зарплати. Умова увільнення — погодження з роботодавцем.

Строк увільнення — з дня реєстрації в ЦВК на період виборчого процесу (ч. 8 ст. 76 Закону № 4061).

Як оформити. Отримайте від працівника заяву про увільнення. Роботодавець може засвідчити, що згоден увільнити працівника від роботи, в резолюції на заяві з дорученням кадровику підготувати проект наказу.

Оформлюйте увільнення наказом.

Зразок наказу про увільнення на час виборів

працівника — довіреної особи кандидата в депутати Верховної Ради

СКАЧАТИ

наказ на увільнення на час виборів скачати зразок

Як табелювати. Позначайте увільнення без збереження зарплати в табелі кодом «І» (інші причини неявок).

Працівник — представник політичної партії у ЦВК або уповноважена особа політичної партії: увільніть від роботи

Партія, кандидати в депутати від якої зареєстровані в загальнодержавному окрузі, має право:

  • делегувати одного представника до ЦВК з правом дорадчого голосу. Він представлятиме інтереси партії в ЦВК під час виборчого процесу (п. 1 ст. 75 Закону № 4061);
  • призначити п’ять уповноважених осіб у загальнодержавному окрузі та двох уповноважених осіб у кожному одномандатному окрузі (п. 5 ст. 75 Закону № 4061).

ЦВК реєструє представника та уповноважених осіб.

Посвідчення внормовані Постановою № 111:

  • для представника партії у ЦВК — у Додатку 3;
  • для уповноважених осіб партії — у Додатках 4, 5.

Гарантії уповноваженим особам партії та представнику в ЦВК — такі самі, як і довіреним особам кандидатів.

Строк увільнення — з дня реєстрації ЦВК до припинення повноважень або закінчення виборчого процесу.

Як оформити. Увільніть працівника наказом від виробничих або службових обов’язків без збереження зарплати. Умова — погодження роботодавця. У констатуючій частині наказу пошліться на пункт 8 статті 75 Закону № 4061.

Як табелювати. Позначайте увільнення без збереження зарплати в табелі кодом «І» (інші причини неявок).

Працівник — член виборчої комісії: увільніть від роботи

Виборчі комісії готують та проводять вибори.

Система виборчих комісій

ВидАреал повноважень щодо підготовки та проведення виборів депутатів
Центральна виборча комісіяВся Україна та закордонні виборчі дільниці
Окружні виборчі комісіїУ межах одномандатного округу
Дільничні виборчі комісіїУ межах виборчої дільниці

Окружна виборча комісія утворює дільничні виборчі комісії (ДВК) щонайпізніше за 31 день до дня голосування. Склад ДВК — голова, заступник голови, секретар та інші члени комісії (ст. 28 Закону № 4061).

ДВК є колегіальним органом. Основна форма роботи — засідання, що скликає голова комісії, за його відсутності — заступник голови. За відсутності голови та заступника — секретар комісії. Перше засідання комісії скликає її голова не пізніш як на третій день після її утворення, а наступні — за необхідності (п. 1, 4 ст. 33 Закону № 4061).

Член ДВК складає присягу на першому засіданні, в якому бере участь, відтак отримує посвідчення за підписом голови окружної комісії. Форми посвідчень — у Додатках 12-14 до Постанови № 111.

Члена виборчої комісії не можна звільнити з роботи, перевести на нижчу посаду з підстав, пов’язаних із виконанням обов’язків у виборчій комісії (п. 8 ст. 36 Закону № 4061).

Працівника, який працюватиме у виборчій комісії, роботодавець увільнятиме від роботи по-різному залежно від того, як той виконуватиме обов’язки в комісії — з оплатою чи без.

Працівник — член виборчої комісії на безплатній основі

На час безпосереднього виконання обов’язків члена виборчої комісії, як-от участь у засіданнях комісії, інших заходах на виконання Закону № 4061 чи рішень комісії, на кожного члена виборчої комісії поширюються гарантії і компенсації, передбачені для працівників, які виконують державні або громадські обов’язки у робочий час (ч. 11 ст. 36 Закону № 4061).

Строк увільнення. Роботодавець має увільнити працівника — члена комісії на безплатній основі на час, необхідний щоб виконувати обов’язки члена комісії.

Як оформити. Складіть наказ.

Підстави для увільнення:

  • заява особи про увільнення від службових обов’язків на час, необхідний для виконання обов’язків члена комісії;
  • письмове

    повідомлення голови

    , заступника голови чи секретаря комісії про скликання засідання комісії або рішення виборчої комісії про залучення члена комісії до участі в інших заходах, передбачених Законом № 4061.

Як табелювати. Час відсутності на роботі, пов’язаний із виконанням обов’язків у виборчій комісії на безплатній основі, позначайте літерним кодом «ІН» (цифровий код — 22). Цим кодом позначають випадки відсутності, в яких за працівником зберігається середній заробіток.

Оформіть докумети про увільнення від роботи на час виборів 2019 правильно, а головне не плутайте увільнення та звільнення з роботи на час виборів.

Вибори в ОТГ 30 червня 2019 року. Що варто знати кадровику





Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді