Трудова книжка працівника, який знаходиться за кордоном

1547
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри

Запитання

Працівник звільняється, перебуваючи за кордоном, і просить вислати йому трудову книжку. Чи можна так вчинити?

Відповідь

Трудова книжка для працівника за кордономРоботодавець зобов’язаний видати працівникові, працевлаштованому до 10.06.2021, трудову книжку в день звільнення із записом про звільнення (абз. 5 п. 4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58; далі — Інструкція № 58).

Як перейти на електронні трудові книжки

Трудові книжки працівників, яких приймали на роботу після 10 червня 2021 року, працівники зберігають самостійно.

Якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, обовʾязково надішліть працівникові поштове повідомлення про необхідність отримати трудову книжку (п. 4.2 Інструкції № 58).

Пересилайте трудову книжку поштою на зазначену адресу тільки, якщо є письмова згода працівника.

Проте в міжнародних поштових відправленнях заборонено пересилати трудові книжки.

Надішліть на адресу колишнього працівника лист, у якому повідомте, що пересилати трудову книжку за кордон заборонено. Запропонуйте інші варіанти:

  • забрати трудову книжку на підприємстві під час перебування в Україні;
  • видати за нотаріально посвідченою довіреністю трудову книжку іншій особі в Україні.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Запис у трудовій книжці про зміну назви посади

За загальним правилом, зміна назви посади, зокрема і з метою приведення у відповідність до КП, кваліфікується як зміна істотних умов праці, про яку працівника попереджають не пізніше ніж за два місяці. Виняток — уточнення назви посади.
42969

Виправлення в трудовій книжці: зразки

Робота кадровика клопітка та відповідальна, але «людський фактор» ніхто не скасовував. Навіть досвідчені кадровики допускають помилки в трудових книжках. Як правильно виправити запис в трудовій книжці — розкажемо на прикладах.
83624

Видача трудової книжки у день звільнення

Видача трудової книжки в день звільнення передбачена чинним законодавством. Бувають випадки, коли працівник відсутній на роботі в день звільнення або втратив свою трудову книжку, чи бажає отримати її на руки, щоб подати відомості до Пенсійного фонду, які дії працівника та роботодавця? Відповіді на ці та інші запитання отримаєте в статті
56506