ТОП-5 нюансів пошуку роботи у період воєнного стану

Державний центр зайнятості роз'яснює

searching.jpg

Державна служба зайнятості сприяє громадянам у підборі підходящої роботи. Відповідно до Закону “Про зайнятість населення” з травня поточного року підходи до вимог підходящої роботи для зареєстрованих безробітних та осіб, які шукають роботу, на час дії воєнного стану — змінилися. Радимо клієнтам ДСЗ ознайомитися з цими новаціями, аби бути поінформованими про свої права і уникнути непорозумінь.

Які документи подають при прийнятті на роботу

➀ Новації щодо врахування кваліфікації при підборі підходящої роботи під час дії воєнного стану. Згідно з пунктом 5-2 Прикінцевих та перехідних положень Закону, підходящою для безробітного та особи, яка шукає роботу, вважається робота, яка:

  • відповідає його (її) освіті, професії/професіям (спеціальності/спеціальностям), кваліфікації, а також набутому особою за період своєї трудової діяльності досвіду роботи, — протягом 30 календарних днів з дня надання статусу зареєстрованого безробітного;
  • не потребує кваліфікації (спеціальності), професійної підготовки, або робота, що потребує первинної професійної підготовки, зокрема безпосередньо на робочому місці, — для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 30 календарних днів, та для осіб, які не мають професії (спеціальності) і вперше шукають роботу.

➁ Змінено підхід до врахування розміру зарплати при підборі підходящої роботи. При підборі підходящої роботи враховується зарплата у розмірі:

  • не нижче розміру заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) за останнім місцем роботи (служби) — для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного протягом 30 календарних днів з дня надання такого статусу;
  • не нижче розміру мінімальної заробітної плати для роботи на умовах повного робочого часу (дня) — для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 30 календарних днів та осіб, які здійснюють пошук роботи вперше.

➂ Визначено особливості щодо території, на якій здійснюється підбір підходящої роботи. Підбір підходящої роботи здійснюється за місцем звернення особи до органів служби зайнятості, та не обмежується межами адміністративно-територіальної одиниці, в якій особа зареєстрована як безробітний чи звернулася для пошуку роботи. Без згоди особи їй не може пропонуватися робота, яка потребує зміни місця проживання або місця перебування.

➃ Передбачено залучення до громадських та суспільно корисних робіт у разі неможливості підшукати підходящу роботу.

У разі відсутності підходящої роботи зареєстровані безробітні направляються на громадські та інші роботи тимчасового характеру або суспільно корисні роботи (п. 20 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабміном від 19.09.2018 р. № 792 зі змінами).

➄ Наслідки відмови від підходящої роботи.

У разі відмови безробітного від двох пропозицій підходящої роботи або відмови від виконання суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, реєстрація безробітного припиняється (пункт 30 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабміну від 19.09.2018 р. № 792 зі змінами).

За матеріалами Державного центру зайнятості

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
71

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25862

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46597

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33845

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22763

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді