Як організувати медичні огляди працівників під час воєнного стану

Теми:
Чи змінилися правила проходження медичних оглядів працівників у період дії воєнного стану

doctor_06_06.png

Станом на сьогодні немає нормативно-правових актів або інших розпорядчих документів, на підставі яких роботодавець може перенести строк проведення медичного огляду працівників чи допустити до роботи працівника, який медогляд не пройшов, у період дії воєнного стану.

12 правил організації медичних оглядів працівників певних категорій

Щорічні обов’язкові медичні огляди осіб віком до 21 року та медичні огляди працівників, що зайняті на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, або таких, де є потреба у професійного добору (далі — медичний огляд працівників), проводьте з урахуванням безпекової ситуації.

Профінансувати й організувати проведення медичних оглядів працівників зобов’язаний роботодавець. Ідеться про попередній медичний огляд — під час прийняття на роботу — та періодичний — протягом трудової діяльності (ч. 1 ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII, ст.169 КЗпП України).

Правила проведення медичних оглядів працівників визначає Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 № 246 (далі — Порядок). Змін на час воєнного стану туди не вносили.

Щороку до 1 грудня поточного року представники роботодавців подають до управління Держпраці у своїй області заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в наступному році.

До заяви додають:

  • витяг зі штатного розкладу щодо переліку всіх професій по структурним підрозділам підприємства, установи, організації;
  • дані лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, які роботодавець проводить згідно пунктом 3.1. Порядку.

У результаті розгляду наданих документів за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи фахівці управління Держпраці складають Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам (далі – Акт). Відтак на його основі упродовж місяця роботодавець складає поіменні списки працівників за формою, розміщеною в додатку 2 Порядку, та узгоджує ці списки відділі з питань гігієни та експертизи умов праці Управління Держпраці.

Також роботодавець укладає договір про проведення медогляду з відповідними закладами охорони здоров’я, що відповідають вимогам пункту 2.1 Порядку, та надає закладам список працівників, які підлягають медичному огляду.

Направлення на обов’язковий попередній медичний огляд за встановленою формою, де вказана характеристика умов праці працівника, роботодавець видає під час прийняття на робота та в разі переведення на іншу роботу. 

УВАГА! Забезпечити своєчасну та організовану явку працівників на медогляд та обстеження — завдання роботодавця.

Фахівці управління Держпраці підписують Заключний акт за результатами попереднього (періодичних) медичного огляду працівників, де надають рекомендації щодо покращення умов праці та профілактики професійних захворювань, які роботодавець обов’язково має виконувати. Перш ніж підписати такий акт, роботодавець надає інформацію:

  • про виконання заходів, які були вказані в Заключному акті за попередній рік;
  • щодо осіб, які не пройшли медичний огляд та з яких причин.

Держпраці нагадує: роботодавець відповідальний за своєчасність проходження працівниками обов’язкових медоглядів і за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов’язкових медоглядів.

За матеріалами Управління Держпраці у Полтавській області

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
49

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25778

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46130

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33713

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22636

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді