Відстрочки від призову на один місяць продовжили автоматично: Мінекономіки

Врахуйте при бронюванні працівників та взаємодії з ТЦК

 

КМУ продовжив автоматично на один місяць  строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, які надало Мінекономіки згідно з постановою КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03.03.2022 № 194  (далі — Постанова № 194) та які ще не закінчилися. Відповідне рішення  викладено у постанові КМУ від 04.11.2022 № 1259, яка діє з 10.11.2022.

Як продовжити бронь

Строк дії відстрочки можна продовжити на строк до двох місяців на підставі обґрунтованого подання органу державної влади, іншого державного органу (п. 3 Постанови № 194). Погоджувати таке продовження відстрочки з Міноборони не потрібно. Тому відстрочки, які Мінекономіки надало своїм рішенням у березні — квітні та термін дії яких закінчувався у вересні — жовтні 2022 року, продовжували на підставі обґрунтованого подання держоргану. Тоді підприємства визначали потребу у цьому заході для кожного конкретного працівника та готували документальне підґрунтя необхідності продовжити строк дії відстрочки. Тільки після цього держоргани звертались до Мінекономіки із пропозицією про продовження дії відстрочки та отримували відповідне рішення міністерства.

Якщо підприємство у такий спосіб вже продовжило відстрочки працівників на строк до двох місяців, термін їх дії продовжиться ще на один місяць автоматично. У цьому випадку Мінекономіки додатково не ухвалюватиме рішення продовжити відстрочки (лист від 11.11.2022  № 2704-20/74373-03). Рішення продовжити відстрочки на строк до двох місяців Мінекономіки може ухвалити лише один раз. Повторне продовження строку дії відстрочки не допускається  (лист від 09.09.2022 № 2714-20/64461-03).

Нагадаємо, що очікує підпису Президента Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час» від 04.11.2022 № 2732.  

Умови бронювання виклали у новій редакції статті 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII (далі — Закон). Зокрема, зможемо забронювати працівників: 

  • які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, якщо це необхідно, щоб забезпечити функціонування зазначених органів в особливий період; 
  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), якщо це необхідно для виконання доведених мобзавдань;  
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які виробляють товари, виконують роботи й надають послуги оборонного призначення для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань в особливий період, якщо це необхідно, щоб виконати зазначені заходи; 
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими суб’єктів господарювання відноситимуть до таких підприємств, установ і організацій, встановить КМУ. 

Порядок та критерії бронювання, переліки посад і професій військовозобов’язаних, яких зможемо забронювати на період мобілізації та на воєнний час, визначатимуть Закон, акти Президента та КМУ. Під час дії воєнного стану органи державної влади, інші держоргани, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, зазначені у частині 1 статті 25 Закону, зможуть забронювати працівників за списком, поданим у порядку, встановленому КМУ.

Олена Петровська,
експерт із кадрових питань

 

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
448

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
57483

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
61401

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283161

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді