Від психологічного або економічного насильства на роботі працівників захистить закон

Теми:
Цькувати працівників заборонено

rupor_24_05.png

16 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії порушенню прав у сфері праці» (Законопроєкт від 12.07.2021 № 5748, далі — Закон).  

Вихідна допомога при звільненні: підстави для виплати і розмір

Закон доповнює КЗпП новою статтею 2-2, у якій визначає мобінг або цькування як систематичні тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, у тому числі з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків.

Мобінг може проявлятися у формі психологічного або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у т. ч. такої, що змушує його недооцінювати свою професійну придатність.

Психологічний та економічний тиск може проявлятися у формі:

  • напруженої, ворожої, образливої атмосфери, створеної стосовно працівника —  погрози, висміювання, наклепи, зневажливі зауваження, поведінка загрозливого, залякуючого, принизливого характеру та інші способи виведення працівника із психологічної рівноваги;
  • безпідставного негативного виокремлення працівника з колективу або його ізоляція —  працівника не запрошують на зустрічі і наради, в яких він мав би брати участь, перешкоджають йому виконувати свою трудову функцію, не допускають працівника на робоче місце, переносять робоче місце в непристосовані для цього виду роботи місця;
  • нерівних можливостей для навчання та кар’єрного росту;
  • нерівній оплаті за працю рівної цінності, яку виконують працівники однакової кваліфікації;
  • безпідставного позбавлення працівника частини виплат — премій, бонусів та інших заохочень;
  • необґрунтованому нерівномірному розподілі роботодавцем навантаження і завдань між працівниками з однаковою кваліфікацією та продуктивністю праці, які виконують рівноцінну роботу. 

Вимоги роботодавця до працівника належно виконувати трудові обов’язки, зміна робочого місця, посади працівника або розміру оплати праці в порядку, встановленому законодавством, колективним або трудовим договором, не вважатимуть мобінгом.

Цькувати працівників заборонено. Особи, які вважають, що вони зазнали мобінгу, матимуть право звернутися із скаргою до Держпраці або до суду.

Працівник матиме право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець чинив мобінг стосовно нього або не вживав заходів для того, щоби таке цькування припинити. У такому випадку підставою для звільнення буде судове рішення, що набрало законної сили (нова редакція ч. 3 ст. 38 КЗпП).

Роботодавець також отримає право звільнити з власної ініціативи працівника, який вчиняє  мобінг, якщо це встановить суд (новий п. 12 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Мобінг стане додатковою підставою припинити трудовий договір з керівником підприємства за прояв цькування або бездіяльність та відсутність заходів для його припинення. Такі дії керівника також має встановити суд (новий пункт 1-2 ч. 1 ст. 41 КЗпП).

Роботодавець виплачуватиме працівнику, який звільняється через мобінг, вихідну допомогу у розмірі не менше як тримісячний середній заробіток (нова редакція ч. 1 ст. 44 КЗпП).

Роботодавець відшкодовуватиме моральну шкоду працівнику у разі, якщо цькування призвело до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв’язків і вимагає від нього додаткових зусиль для організації життя (нова редакція ч. 1 ст. 237-1 КЗпП).

Закон набуде чинності з дня, наступного за днем, коли його опублікують.

Олена Петровська,
експерт із кадрових питань

За матеріалами ВР

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25775

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46113

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33704

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді