Термін давності для судових спорів у сфері праці

У деяких випадках суди можуть зробити виняток

Термін давності для судових спорів у сфері праціТерміни звернення до суду у трудових спорах були змінені у зв'язку з оновленням положень Кодексу законів про працю України. Зокрема, скасовано норму про необмежений строк звернення до суду з позовами про стягнення зарплати.

Трудові спори, що підлягають безпосередньому розгляду в суді

Наразі для звернення до суду стосовно вирішення трудового спору встановлено термін у три місяці. Початок цього періоду відлічують з того дня, коли працівник дізнався про порушення своїх прав (або повинен був дізнатися про це).

Так само тримісячний термін запроваджено для справ про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні (розраховують з дня одержання письмового повідомлення про нараховані та виплачені суми).

Для справ щодо самого звільнення визначено місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення.

Важливо, що усі ці терміни продовжуються на строк дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), вищевказані строки звернення до суду у трудових спорах (наразі він триває до 30 квітня 2023 року).

Водночас, якщо терміни звернення були порушені з поважних причин, суд може їх поновити — проте лише в тому разі, якщо з дня отримання копії наказу про звільнення або письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні, минуло не більше одного року.

За матеріалами Вищої школи адвокатури НААУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25748

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45977

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33673

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22571

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді