Чи може лікар ВПО під час простою на основному місці роботи працевлаштуватися за сумісництвом на повний робочий час

Теми:
З 25 листопада 2022 року змінили законодавчі норми щодо роботи за сумісництвом

image84

Зміни у законодавстві щодо роботи за сумісництвом працівників державних підприємств після 25.11.2022

Так, під час простою на основному місці роботи лікар — внутрішньо переміщена особа (ВПО) може працевлаштуватися за сумісництвом та виконувати роботу повний робочий час. Умова — колективний або письмовий трудовий договір за основним місцем роботи не обмежують право працівника на роботу за сумісництвом (ч. 2 ст. 21 КЗпП).

З 19 липня 2022 р. стаття 102-1 КЗпП містить визначення, що таке сумісництво: виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця — фізичної особи. Також з цієї статті виключили норму, що умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій визначає КМУ. Відповідно, на підставі постанови КМУ від 22.11.2022 № 1306 з 25.11.2022 втратили чинність:

  • постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.1993 № 245 (далі — Постанова № 245);
  • постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції» від 04.03.2015 № 81 (далі — Постанова № 81).

Раніше Держпраці наголошувала, що згідно з нормами Постанови № 81 на час дії воєнного стану для ВПО не діють обмеження, встановлені Постановою № 245, щодо роботи за сумісництвом. Обидва нормативних акти втратили чинність.

Олена Петровська

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудові гарантії донорам

Якщо працівник здає кров, тим паче, від початку російської війни проти України необхідність донорської крові значно виросла, кадровик не залишиться осторонь. По-перше, це соціально важлива справа, а добрі справи заслуговують на підтримку. По-друге, законодавство зобов’язує роботодавця забезпечувати гарантії донору
6745

Наказ про надання дня відпочинку донору

Працівники, які є донорами, мають певні пільги у сфері праці, зокрема отримують право на додатковий день відпочинку за кожну донацію крові або її компонентів.
33645

Розраховуємо залишок відпусток наприкінці року

Для того щоб спланувати на майбутній рік графік відпусток, насамперед слід визначити залишок невикористаної відпустки за поточний, а можливо — і за попередні роки. Щоб не розгубитися в розрахунках користуйтеся довідкою про залишок відпустки. Що має містити довідка про залишок відпустки та як виглядає формула розрахунку днів відпустки — у статті.
13801

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді