Підприємство не в критичній інфраструктурі — як збільшити тривалість робочого часу? Пояснює експерт

Автор
керівник експертної групи Експертус Кадри
Чи потрібно в цьому разі погодження військової адміністрації?

Підприємство не в критичній інфраструктурі — як збільшити тривалість робочого часу? Пояснює експертРозібратися в ситуації допомагає керівник групи експертів із кадрових питань Ольга Догадіна. 

Чи можна збільшити тривалість робочого часу за погодженням з військовою адміністрацією підприємству, яке не є об’єктом критичної інфраструктури

Так, нормальну тривалість робочого часу в період дії воєнного стану можна збільшити до 60 годин на тиждень для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо) (ч. 1 ст. 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX; далі — Закон № 2136).

Закон № 2136 не передбачає можливості збільшити тижневу тривалість робочого часу для інших підприємств, зокрема тих, що обслуговують підприємства критичної інфраструктури.

Водночас до повноважень військової адміністрації належить, зокрема, встановлення режиму роботи підприємств комунального господарства, торгівлі та громадського харчування, побутового обслуговування, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад (п. 39 ст. 15 Закону № 389). Проте Закон № 389 не надає військовим адміністраціям повноважень збільшувати для підприємств тижневу тривалість робочого часу.

Більше про законодавче обґрунтування можна дізнатися у консультації Ольги Догадіної.

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Розраховуємо залишок відпусток наприкінці року

Для того щоб спланувати на майбутній рік графік відпусток, насамперед слід визначити залишок невикористаної відпустки за поточний, а можливо — і за попередні роки. Щоб не розгубитися в розрахунках користуйтеся довідкою про залишок відпустки. Що має містити довідка про залишок відпустки та як виглядає формула розрахунку днів відпустки — у статті.
13800

Звільнення вагітних жінок: коли можливо, а коли — ні

Кожен, хто хоч раз прочитав КЗпП, певен: якщо на робочому місці з’являється вагітна, звільнити її неможливо, а якщо можливо, то лише ліквідувавши підприємство. Трапляються навіть такі ситуації, коли вагітна пише заяву про звільнення за власним бажанням, а їй відмовляють, посилаючись на вимоги законодавства. Утім, існує реальна можливість у разі необхідності припинити трудові відносини з вагітною працівницею. Звісно, не за чиєюсь забаганкою, а лише тоді, коли це справді єдиний вихід із ситуації.
42475

Покроковий алгоритм при звільненні за прогул

Легким в оформленні звільнення працівника за прогул вважає лише той, хто ніколи його не проводив. Зі сторони здається, що достатньо скласти акт, визнати причину неявки на роботу не поважною і підготувати відповідний наказ. Однак, пам’ятайте, що проблеми можуть виникнути потім. Приміром, звільнений працівник подасть позов до суду і доведе, що ви припустилися процедурної помилки під час звільнення по статті за прогул. Щоб уникнути подібних неприємностей, потрібно не тільки мати загальну уяву про складові процедури, але й розуміти порядок оформлення звільнення за прогул без поважних причин. Тож дійте за алгоритмом від експертів Експертус Кадри.
142385

Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Перед тим як допустити нового працівника до виконання обов’язків, подайте повідомлення в податкову про прийняття його на роботу. Скачайте шаблон та скористайтеся зразком і підказками від наших фахівців, щоб правильно заповнити бланк повідомлення.
146552

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді