Коли та як вводити погодинну оплату праці?

Теми:
Мінімальний розмір оплати за годину роботи становить 40 грн 46 коп.

image97

Мінімальні державні гарантії в оплаті праці

Оплачувати працю можна за різними системами: погодинною, відрядною тощо (Кодекс законів про працю України, ст. 97).

Підприємство самостійно визначає в колективному договорі такі аспекти:

  • форми та системи оплати праці;
  • норми праці;
  • розцінки, тарифні сітки, ставки;
  • схеми посадових окладів;
  • умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат.

Якщо ж колективного договору немає, то усі ці питання слід погодити з представником профспілки або іншим уповноваженим на представництво органом.

Тим часом законодавство встановлює мінімальний розмір оплати праці — і у місячному розмірі, і в погодинному розмірі (згідно зі ст. 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023» це 6700 грн та 40,46 грн відповідно).

 

Найчастіше говорять про мінімальну оплату праці за місяць. Тим часом випадки, в яких застосовується мінімальна заробітна плата у погодинному розмірі, регламентує Постанова Кабінету Міністрів України від 05.05.2010 р. №330 «Про визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі». Це такі ситуації: 

  • встановлення у колективних договорах або за погодженням з профспілковими чи іншими уповноваженими органами погодинної оплати із застосуванням відповідних нормованих завдань та обліку фактичного робочого часу;
  • використання найманої праці з погодинною оплатою фізичними особами;
  • ухвалення урядом рішення про встановлення погодинної оплати праці (в установах та організаціях, що фінансуються з бюджету).

При цьому підвищення мінімальної погодинної оплати не може слугувати підставою для збільшення нормованих завдань на годину праці.

За матеріалами Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Склад документів особової справи працівника

Вічне запитання з кадрової практики: чи долучати до особової справи згоду на обробку персональних даних… Відповідь — ні! Дізнайтесь: які документи можна і потрібно формувати до особової справи працівника, а чого у жодному разі там не має бути.
158835

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5744

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
61

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16345

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126518

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді