Як контролювати свій страх під час ракетних атак та повітряних тривог?

МОЗ рекомендує вправи, щоб запобігти паніці

Як контролювати свій страх під час ракетних атак та повітряних тривог?Після чергової масштабної атаки на столицю України Міністерство охорони здоров'я України нагадало про способи, які можуть допомогти впоратися зі страхом. Тут порекомендували вправи для покращення свого стану.

🖺Воєнний стан: тривалість і підстави. Шпаргалка

Вправа для нормалізації дихання

Покладіть руки на живіт та уявіть, що там — повітряна кулька. Під час вдиху уявляйте, що надуваєте її, а на видиху здуваєте.

Вправа «Метелик»

Схрестіть долоні, зачепившись великими пальцями (щоб фігура нагадувала метелика) та прикладіть долоні до грудей. Почергово ритмічно стукайте по ключицях. Ці звуки будуть побітні до серцебиття та  заспокоюватимуть вас.

 

Вправа «Заземлення» 

Зосередьте увагу на стопах: відчуйте, як вони торкаються поверхні та як міцно стоять, відчуйте силу тяжіння. Уявіть, ніби стовпи вростають у поверхню та випускають міцне коріння, яке глибоко розростається в ґрунті. Концентруйтеся на відчуттях, диханні, думках.

Також психологи радять тримати під рукою будь-який привабливий об'єкт, що буде важливим для вас та викликатиме приємні спогади (ґудзик, камінчик, монета тощо). Під час нападів страху цей предмет потрібно взяти в руки, сконцентруватися на його формі та кольорі та на відчуттях, які він викликає.

Водночас у МОЗі пояснили, що страх через повітряні тривоги та ракетні атаки є цілком природним явищем. Контролювати ці почуття потрібно, щоб вони не провокували на деструктивну чи небезпечну поведінку або ж, навпаки, на бездіяльність. Також небезпечним станом є паніка.

На додачу до вправ, фахівці радять пити побільше води (це допоможе вивести надмір кортизолу, адреналіну та норадреналіну, які виробляються під час стресу). Також потрібно планувати свій день так, щоб знаходити час для фізичних навантажень.

За матеріалами Міністерства охорони здоров'я України

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516722

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
219

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
27830

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
53236

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
35865

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді