Режим роботи «по погоді»: які умови роботодавцям диктує спека?

Підвищена температура впливає і на загальну тривалість робіт, і на час відпочинку

Режим роботи «по погоді»: які умови роботодавцям диктує спека?У літній час може знадобитися змінити режим роботи підприємства. До такого кроку краще вдатися під час спеки.

Режим роботи «по погоді»: які умови роботодавцям диктує спека? Спека: як зберегти здоров’я

За можливості Держпраці радить роботодавцям перенести робочі години на ранковий або вечірній час. Втім, погода диктує свої вимоги і щодо тривалості періодів безперервної праці та відпочинку. 

Так, якщо працівники залучені до робіт за температури понад 35ºС, сумарна тривалість роботи в таких умовах не повинна перевищувати:

  • 5 годин — за умови використання захисту від теплового випромінювання та спецодягу;
  • 2 години — без засобів захисту та без спецодягу.

Цей час слід розбити на періоди безперервної роботи (не більш ніж 20 хвилин) та на перерви тривалістю щонайменше 10 хвилин.

Режим роботи «по погоді»: які умови роботодавцям диктує спека? Більше корисної інформації для вас: Як організувати роботу у спеку

Для відпочинку слід облаштувати охолоджуване приміщення. Проте температура в ньому не повинна бути занизькою. Фахівці радять підтримувати її на рівні 24-25ºС, менші показники можуть нашкодити організму працівників через надмірний перепад.

До виконання робіт на відкритому повітрі під час спеки бажано допускати працівників віком 25-40 років. 

Пам'ятайте: якщо температура повітря сягнула +37ºС, умови вважають екстремальними та не радять виконувати будь-які роботи взагалі.

Інформуйте працівників, як убезпечуватися від шкідливого впливу спеки, — розмістіть на видноті пам’ятки.

Як організувати роботу у спеку

СКАЧАТИ

Як зберегти здоров'я у спеку

СКАЧАТИ

За матеріалами Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Виробничий календар на вересень 2024

Виробничий календар на вересень 2024 — надійний помічник кадровика. Ви точно не пропустите фахові заходи, правильно визначите тривалість робочого часу у вересні 2024 та кількість робочих і вихідних днів. Також зможете прикрасити робочий стіл тематичними заставками.
10817

Виробничий календар 2024

Діє Закон, що продовжує воєнний стан до 10 листопада. Скачайте виробничий календар на 2024 рік для п’ятиденки та шестиденки від провідного експерта із трудового законодавства — Олени Петровської.
102593

Виробничий календар 2025

Норми тривалості робочого часу для п’ятиденки і шестиденки на 2025 рік обчислила провідний експерт із трудового законодавства Олена Петровська.
6871

Виробничий календар кадровика на серпень 2024

Зустрічайте останній місяць літа з нашим календарем. Тут знайдете норму робочого часу у серпні, не пропустите дати звітності та зможете зареєструватися на фахові заходи. Також скачаєте чудовий фон для робочого столу вашого ПК
8401

Право чоловіка на декретну відпустку

Права чоловіків на декретну відпустку — гарантія соціальної та гендерної рівності. Декретні для чоловіків все частіше стають звичним явищем, що не викликає зайвої уваги ні роботодавців, ні працівників.
4927

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді