Зміна № 11 до Класифікатора професій: основні нововведення

Новації в Класифікаторі професій досить обширні. У матеріалі розглянемо які нові професії та угруповання з'явилися відтепер та з чим пов'язані такі зміни.
Мінекономіки наказом від 29 грудня 2022 р. № 5573 затвердило Зміну № 11 до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327 (далі — Зміна № 11, КП).
Усього передбачено 94 зміни та доповнення.
 
 
Скасування та зміни професійних назв робіт/професій обумовлені, зокрема:
  • гармонізацією понять і термінів відповідно до міжнародної практики застосування;
  • зміною функціональних обов’язків, технологій виробництва та організації праці;
  • уникненням дублювання трудових функцій.
Загалом Зміна № 11 до КП містить 9095 професійних назв робіт/посад.

які є курси кадровика онлайн

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

Зміни до основних положень

До розділу 3 «Основні положення» після абзацу 26 внесли нове положення:
 

«В окремих випадках за потреби позначення видів робіт за певною професією (професійною назвою роботи) роботодавець може застосовувати похідні слова «виконувач окремих робіт». Конкретна деталізація робіт визначається роботодавцем у робочій інструкції або трудовому договорі.

Використання похідних слів «виконувач окремих робіт» застосовується роботодавцем за потреби: прийому на роботу робітників для виконання окремих робіт в межах певної професії, які не мають професійної (повної або часткової) кваліфікації; визнання результатів навчання за короткотерміновими курсами, семінарами, курсами підвищення кваліфікації відповідно до номенклатури професій (професійних назв робіт) та потреб ринку праці».

Наказ від 29.12.2022 № 5573 Про затвердження Зміни № 11 до національного класифікатора ДК 003:2010
Доповнення враховує відповідні нормативно-правові акти щодо визначення понять. Зокрема це стосується професійної кваліфікації (повна професійна кваліфікація) та часткова професійна кваліфікація.
Професійна кваліфікація — це визнана або присвоєна/підтверджена суб’єктом, уповноваженим на це законодавством, та засвідчена відповідним документом стандартизована сукупність здобутих особою компетентностей та/або результатів навчання, що дає змогу здійснювати всі трудові функції, визначені відповідним професійним стандартом.
Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

 
Часткова професійна кваліфікація — це визнана або присвоєна/підтверджена суб’єктом, уповноваженим на це законодавством, та засвідчена відповідним документом стандартизована сукупність здобутих особою компетентностей та/або результатів навчання, що дає змогу здійснювати частину трудових функцій, визначених відповідним професійним стандартом.
Фаховим працівникам підприємств слід розуміти, що сучасне поняття «кваліфікація» — це збірне поняття. Воно базується зокрема на професійних і часткових професійних кваліфікаціях, освітніх кваліфікаціях, професійних стандартах з урахуванням рівнів Національної рамки кваліфікацій тощо.

Зміни в назвах класифікаційних угруповань

Зміна № 11 до Класифікатора професій: основні нововведення

РОЗГОРНУТИ ТАБЛИЦЮ

Нове угруповання

Зміна № 11 вводить до КП нове угруповання — «Військовослужбовці (рядовий, сержантський і старшинський склад)», код КП 5164. Таке доповнення до КП потребує окремого роз’яснення з боку Мінекономіки та окремого погодження з боку Міноборони. За рекомендаціями Міжнародної організації праці (МОП) професії/посади військовослужбовців передбачають створення окремого класифікатора професій «Збройні сили».
 
Не всі скасовані у КП професійні назви робіт остаточно зникають із КП. За правилами побудови КП, для того щоб змінити код КП, треба скасувати професійну назву роботи та ввести з новим кодом. Якщо на заміну одній застарілій професії приходять декілька нових, застарілу професію так само скасовують.
 


зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді