Військовий облік: 11 ключових змін

Автор
порталу «Кадровик-01»
Затверджено новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників. Які нововведення чекають на роботодавців у 2023 — читайте у матеріалі.

Уряд постановою від 30.12.2022 № 1487 затвердив Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Постанова КМУ від 07.12.2016 № 921 втратила чинність. Новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі — Порядок) уводить цілу низку новацій для роботодавців.

 

 

Ми виокремили 11 найважливіших змін:

1. Уперше визначили кількість осіб, відповідальних за ведення військового обліку, в органах місцевого самоврядування (ОМС; пп. 2 п. 9 Порядку).

Військовий облік: 11 ключових змін

РОЗГОРНУТИ ТАБЛИЦЮ

 

Для державних органів критерії, за якими визначають кількість персоналу для забезпечення військового обліку, зробили такими самими, як і для інших підприємств, установ та організацій (далі — підприємства).

Військовий облік: 11 ключових змін

РОЗГОРНУТИ ТАБЛИЦЮ

Відтепер державні службовці, призначені відповідальними за ведення військового обліку, коли на обліку менше 500 призовників, військовозобов’язаних та резервістів, також зможуть отримати доплату за виконання цих обов’язків, але в межах економії фонду оплати праці.

2. Щороку до 1 жовтня державні органи, ОМС та підприємства мають визначати потребу в підвищенні кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку. Підвищення кваліфікації цих працівників стало обов’язковим — не рідше ніж раз на п’ять років. Навчання проводитимуть ліцензовані заклади освіти, а програму підготовки буде кожні два роки погоджувати Генштаб ЗСУ.

які є курси кадровика онлайн

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

3. З’явилася унормована форма, за якою потрібно повідомляти районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК) про призначення або звільнення осіб, відповідальних за організацію та ведення військового обліку.

4. Якщо раніше йшлося про взаємодію лише з ТЦК, наразі з’являються ще два суб’єкти:

    • органи СБУ;
    • підрозділи Служби зовнішньої розвідки.



Соціальне страхування 2023: зміни

5. Персональний військовий облік більше не потрібно вести за особовими картками П-2/особовими картками державного службовця. З’являються нові облікові форми — списки персонального військового обліку (далі — Списки) та відомість оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі — Відомість; п. 33 Порядку). Форми документів унормовані у Додатках 5 та 12 до Порядку.

6. До номенклатури справ кадрової служби доведеться додати кілька нових справ під резервними номерами. Пункт 37 Порядку скеровує, що до Списків кожної групи потрібно сформувати окрему справу, у якій зберігаються копії військово-облікових документів призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Кількість справ різнитиметься для підприємств.



Е-ЛІКАРНЯНІ

7. Працівник, як і раніше, при влаштуванні на роботу, має надати військово-обліковий документ, а роботодавець — перевірити наявність відмітки про взяття на військовий облік. Проте тепер пункт 34 Порядку дозволяє працівнику пред’явити як оригінал військово-облікового документа, так і відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Але копія військово-облікового документа все одно знадобиться, щоб додати у справу з копіями до відповідної групи Списку.

Жінок, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у ТЦК (не отримували військово-обліковий документ) до затвердження Порядку, можна працевлаштовувати як невійськовозобов’язаних до кінця 2026 року.
image24

Військовий облік жінок 2023
Інформацію про прийняття/звільнення потрібно в п’ятиденний строк внести до відповідного Списку та Відомості (п. 41, 42 Порядку).

8. Звіряти облікові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які працюють на підприємстві, потрібно не лише з ТЦК, а й з органами СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки.

9. Розпорядження оповістити призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик можуть надходити від ТЦК, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки. Пункт 47 Порядку визначає, що працівників викликатимуть розпорядженнями за формами:

Військовий облік: 11 ключових змін

Форма для військовозобов’язаних та резервістів

 

Військовий облік: 11 ключових змін

Форма для призовників

 

10. Підприємства, на яких працюють заброньовані військовозобов’язані, а також військовозобов’язані, які мають мобілізаційні розпорядження, перевірятимуть щороку, зокрема й позапланово. Інші підприємства перевірятимуть один раз на чотири роки.

Стан військового обліку перевірятимуть за питаннями, визначеними у Додатку 31 до Порядку. Питання перевірки мають довести до підприємств, які включені до планів перевірки, не пізніше ніж за 10 днів до її початку (п. 82 Порядку).
Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

За результатами перевірки складуть акт, який в 20-тиденний строк з дня закінчення перевірки надішлють на підприємство для реагування і вжиття заходів згідно із законодавством.
Якщо ТЦК не матиме змоги перевірити підприємство внаслідок обставин непереборної сили, проводитимуть документальну перевірку.
ШТРАФИ НА РОБОТОДАВЦІВ
11. Пункт 35 Порядку зобов’язує керівників державних органів, ОМС та підприємств направити військовозобов’язаних та резервістів протягом семи днів з дня досягнення граничного віку перебування в запасі до відповідних ТЦК, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для виключення з військового обліку.

Зміни у військовому обліку 2024

В Україні головні зміни у військовому обліку 2024 пов’язані з продовженням воєнного стану. Законодавство зазнає змін доволі часто, адже потрібно адаптуватися до теперішніх умов. Наразі ми слідкуємо за оновленнями і додаємо актуальну інформацію, аби ви дізнавалися про зміни у військовому обліку 2024 першими.



зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді