Призову на строкову військову службу під час воєнного стану не буде

Верховна Рада ухвалила Закон

armiya_19_10.jpg

Встигніть складасти номенклатуру справ відділу кадрів 2023

18 жовтня 2022 року Верховна Рада ухвалила проєкт Закону України «Про внесення зміни до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану» від 06.10.2022 № 8109 (далі — Законопроєкт № 8109).  

Законопроєкт № 8109 доповнює Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII новою статтею 18-1, у якій зазначено, що під час воєнного стану:  

  • призов на строкову військову службу не проводять;  
  • призовні комісії створюють для розгляду питань:  
    • з організації медичного огляду осіб, які перебувають на обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на облік військовозобов’язаних або виключення з обліку;  
    • з направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні. 

Нагадаємо, що через воєнний стан в Україні Президент скасував весняний та осінній призови на строкову військову службу. Змін зазнав Указ Президента «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2022 році» від 29.12.2021 № 687/2021. 06 жовтня 2022 року Президент подав на розгляд Верховної Ради Законопроєкт № 8109, який 18 жовтня 2022 року вже ухвалила ВРУ.

.  Олена Петровська,
експерт із кадрових питань,
за матеріалами ВРУ 

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Заміна призваного працівника

Хоча в період дії воєнного стану на строкову військову службу не призивають, можете скористатись цим алгоритмом при заміні мобілізованого працівника. В заявах та наказах не вказуйте лише, що це строкова військова служба.
4837

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24149

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10063

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді