Проводжала мати сина у солдати: призов на строкову військову службу 2019 розпочався

Автор
порталу «Кадровик-01»
Що робити підприємцю, якщо працівника призвали на строкову військову службу 2019? Зберігаємо середній заробіток за призваним або виплачуємо штраф.

УВАГА! Осінній призов на строкову службу 2019

Традиційно 1 квітня, у день сміху, стартував весняний призов на строкову військову службу.

Не до сміху тільки підприємствам. І не тому, що вони проти виконання працівниками військового обов’язку. Роботодавець із призовом іноді втрачає людину, яку складно замінити. І на доданок до проблеми пошуку має ще декілька: працівника призвали на строкову військову службу 2019 — за призваним потрібно зберігати середній заробіток, а працівнику, прийнятому на його місце, — платити зарплату.

Як оформити призов працівника на строкову військову службу та як забезпечити гарантії на час служби — у консультації «Строкова військова служба працівника: від призову до повернення на роботу».

Хоч би які фінансові складнощі мав роботодавець — дешевше зберігати середній заробіток, ніж сплачувати штрафні санкції за порушення законодавства про працю.

Штрафи за порушення у сфері праці

Штрафи 2019

НАТИСНІТЬ ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ ЗОБРАЖЕННЯ ➤➤

Учіться на чужих помилках!

Приміром, деревообробному підприємству на Великоберезнянщині звільнення двох призваних восени на службу працівників коштувало понад 83 тис грн. Наприкінці 2018 року працівників підприємства звільнили нібито за прогули. Під час інспекційного відвідування з’ясували, що на день звільнення чоловіки проходили строкову військову службу. Директор підприємства пояснив, що про призов своїх працівників до Збройних Сил України довідався із запізненням у кілька днів. Однак замість того, щоб скасувати наказ про звільнення, роботодавець чекав — якось буде. Тепер має і фінансові санкції, і обов’язок усунути порушення — виплатити середній заробіток.

Скільки працівників призвали на строкову військову службу 2019?

КМУ розпорядженням від 27.03.2019 № 188-р визначив, що у квітні-червні 2019 року на строкову військову службу призвуть 18 752 особи, із них до:

  • Збройних Сил України — 9000 осіб;
  • Державної спеціальної служби транспорту — 600 осіб;
  • Державної прикордонної служби України — 4000 осіб;
  • Національної гвардії України — 5152 особи.

За інформацією Управління Держпраці у Закарпатській області


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді