Соціальне страхування 2023: зміни

У 2023 році зазнають змін процеси оплати лікарняних та декретних, призначення допомоги з тимчасової непрацездатності, відповідальність за необґрунтовані лікарняні. Усі тонкощі цих випадків і не тільки пояснюємо у матеріалі.

1 січня 2023 року набуде чинності нова редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105). Розглянемо всі зміни детальніше.

Перехід на Е-лікарняні

Закон № 1105 визначав лише термін «електронний реєстр листків непрацездатності», та зараз є також визначення термінів:
 
  • медичний висновок про тимчасову непрацездатність — електронний документ, сформований на підставі медичних записів в електронній системі охорони здоров’я з висновком лікаря;
  • листок непрацездатності — сформований програмними засобами електронного реєстру листків непрацездатності на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність або документа, що засвідчує факт усиновлення дитини, і зареєстрований за єдиним реєстраційним номером цього реєстру електронний документ, що є підставою для звільнення від роботи, призначення страхових виплат відповідно до законодавства про соціальне страхування.



Е-лікарняні 2023

Змінився страховик

Відтепер ПФУ буде страховиком, тобто уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку, а не ФСС, як раніше. Також ПФУ є держателем та адміністратором електронного реєстру листків непрацездатності як складової частини реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — РЗО).

які є курси кадровика онлайн

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

Обов`язковий режим лікування

Застрахована особа зобов’язана в разі настання нещасного випадку або виникнення професійного захворювання дотримуватися правил поведінки та режиму лікування, визначених лікарем, коли їй надають медичну та реабілітаційну допомогу. В інших випадках, зокрема, під час тимчасової непрацездатності, такий обов’язок відсутній.

Обчислення страхового стажу, випадки, коли надають допомогу з тимчасової непрацездатності та розмір

Страховий стаж обчислюється за даними РЗО, зокрема за даними про трудову діяльність працівників, які внесли відповідно до Закону про ЄСВ. За періоди до 1 липня 2000 року — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Щодо допомоги з тимасової непрацездатності, то відтепер за період перебування в санаторно-курортних закладах не надаватимуть допомоги з тимчасової непрацездатності. Натомість призначатимуть допомогу під час надання реабілітаційної допомоги з протезування та ортезування у стаціонарних умовах у реабілітаційних закладах, реабілітаційних відділеннях, підрозділах закладів охорони здоров’я.

Також додали новий страховий випадок — догляд за дитиною віком до 14 років або за дитиною з інвалідністю віком до 18 років на весь період надання реабілітаційної допомоги, за наявності медичного висновку про необхідність стороннього догляду за дитиною. Тобто тепер працівник отримуватиме допомогу з тимчасової непрацездатності також під час реабілітаційної допомоги його дитині.

Розмір допомоги з тимчасової непрацездатності, зокрема на пільгових умовах, визначатимуть шляхом автоматизованого обміну наявними даними між інформаційно-комунікаційними системами органів державної влади, підприємств, установ та організацій або на підставі копії відповідних посвідчень чи інших документів, які підтверджують право на пільгу.

Оплата лікарняних для працівників, які залучені до сезонних і тимчасових робіт та підстави відмови в оплаті лікарняного

Скасували обмеження щодо періоду оплати лікарняних для працівників, які залучені до сезонних і тимчасових робіт.

А перелік підстав для відмови в наданні допомоги з тимчасової непрацездатності доповнили. Допомогу не надають за період тимчасової непрацездатності, зазначений у листку непрацездатності, що визнали необґрунтованим.

Порядок надання та мінімальний розмір допомоги на поховання 

Закон № 1105 визначає, що до членів сім’ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого, належать особи, якщо вони:

  • були на повному його утриманні;
  • одержували від померлого допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

image16

РОЗГОРНУТИ ПОВНІСТЮ

Мінімальний розмір допомоги на поховання становитиме не менше розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом, для осіб, які втратили працездатність. Це значно зменшує мінімальний розмір допомоги на поховання.

Для прикладу, з 1 грудня 2022 року прожитковий мінімум:

  • на одну особу — 2589 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність — 2093 грн.

Комсія із соціального страхування

Із 1 січня 2023 року комісії із соціального страхування на підприємстві повинні зупинили свою діяльність.

Рішення про призначення страхової виплати ухвалює страхувальник або уповноважені ним особи, які:

  • контролюють, чи правильно нарахували та своєчасно здійснили страхові виплати;
  • ухвалюють рішення про відмову в призначенні або припинення страхових виплат (повністю або частково);
  • розглядають підставу та правильність видачі документів, які є підставою для надання страхових виплат.
Intensyv_kadrovogo_obliku.png

ДЕТАЛЬНА ПРОГРАМА

 

Термін розгляду оплати лікарняних та фінансування виплат

Документи для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності потрібно розглянути не пізніше 10 робочих днів з дня їх надходження, а для призначення допомоги з вагітності та пологів — не пізніше 3 робочих днів із дня їх надходження.

Страхові виплати призначатимуть, якщо за їх призначенням звернулися не пізніше 6 календарних місяців з дня відновлення працездатності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, з дня смерті застрахованої особи або члена її сім’ї.

ПФУ фінансуватиме страхувальників протягом 3 робочих днів після надходження заяви-розрахунку.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді