Пенсія військовослужбовцям, Або Є така робота – захищати Батьківщину

Людина, яка готова заради України покласти своє життя, гідна не тільки шани від суспільства та поваги співвітчизників. Вона теж має право на захист. Країна забезпечує соціальний захист військовослужбовцям. Зокрема, через право на вихід на пенсію за віком на пільгових умовах.

Соціальний захист військовослужбовцям гарантовано Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.1992 № 2262-XII (Закон №2262). Закон чітко визначає, хто саме з військовослужбовців має право на пільгову пенсію:

  • особи офіцерського складу;
  • прапорщики і мічмани;
  • військовослужбовці надстрокової служби та військової служби за контрактом.

Вони мають право на пенсію за вислугу років, якщо з ризиком для життя сумлінно виконували службові обов’язки у:

  • військовій службі,
  • службі в органах внутрішніх справ,
  • Національній поліції,
  • державній пожежній охороні,
  • Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України,
  • органах і підрозділах цивільного захисту,
  • податковій міліції,
  • Державній кримінально-виконавчий службі України.

Служба у Збройних Силах та органах державної безпеки і внутрішніх справ колишнього Союзу РСР теж зараховується до пільгового стажу.

Лише після звільнення зі служби військовослужбовці отримують право на пільгову пенсію за вислугу років. Якщо ветеран знов влаштувався на службу, то виплата пільгової пенсії припиняється саме на строк військової служби.

Закон № 2262 передбачає виключення з цього правила. Пільгова пенсія військовослужбовцям, що призначена відповідно до цього закону, продовжує виплачуватися, якщо держава призвала його на військову службу під час часткової чи загальної мобілізації. Військова служба за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, та (або) у час введення воєнного стану, також не привід для припинення виплати пільгової пенсії.

Виплату пільгової пенсії військовослужбовцям не припиняють і під час проходження служби в органах внутрішніх справ у підрозділах патрульної служби міліції особливого призначення.

Після завершення служби, пільгова пенсія повторно перераховується з урахуванням додаткового терміну вислуги. Якщо після цього розмір пільгової пенсії зменшується в порівнянні з попереднім значенням, то виплату пенсії здійснюють у розмірі, нарахованому до останньої служби чи мобілізації на особливий період.

Умови призначення пенсії

Закон №2226 передбачає умови для призначення пільгової пенсії військовим, які залежать від віку, терміну служби та конкретної дати виходу на пенсію за вислугу років.

Умови призначення пільгової пенсії за вислугу років військовослужбовцям (незалежно від віку)

Період звільнення зі служби (не залежно від віку)

Необхідна кількість календарних років служби на день звільнення

з 1 жовтня 2015 року по 30 вересня 2016 року

22 календарних роки та 6 місяців і більше

з 1 жовтня 2016 року по 30 вересня 2017 року

23 календарних роки і більше

з 1 жовтня 2017 року по 30 вересня 2018 року

23 календарних роки та 6 місяців і більше

з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року

24 календарних роки і більше

з 1 жовтня 2019 року по 30 вересня 2020 року

24 календарних роки та 6 місяців і більше

з 1 жовтня 2020 року або після цієї дати

25 календарних років і більше

Право на пільгову пенсію мають військовослужбовці 45-річного віку, якщо їх страховий стаж становить 25 повних років, та 12 років і 6 місяців з них припадає саме на військову службу. Інвалідам у цьому випадку пільгова пенсія призначається незалежно від віку.

Пільгова пенсія нараховується 45-річним військовослужбовцям, які мають за плечима 20 календарних років військової служби, та звільняються відповідно до Закону України «Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються зі служби у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України, та членів їхніх сімей» від 15.06.2004 №1763-IV (Закон № 1763).

20 років бездоганної служби у льотному складі та плаваючому складі підводних човнів Збройних Сил України також гарантують право на отримання пільгової пенсії — незалежно від віку.

Ветерани військової служби з 20-річною вислугою, яких звільнили у запас до набрання чинності Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 08.07.2011 № 3668-VI, а потім мобілізували (після 2014 року) також мають право на пільгову пенсію.

Розміри пенсій

Розмір пільгової пенсії залежить від терміну служби та умов звільнення.

50% суми грошового забезпечення нараховується військовослужбовцям з 20-річним (і більше) терміном служби. За кожний додатковий рік стажу, який перевищує 20 років, нараховується ще 3%. На таке ж додаткове нарахування можуть розраховувати поліцейські, яких звільнили в запас через хворобу або за віком. Їх пільгова пенсія буде дорівнювати 55% відповідних сум грошового забезпечення.

Половину (50%) від грошового забезпечення отримують й військові, чий страховий стаж становить 25 років, при чому 12 років 6 місяців з них — це була військова служба. За кожен рік праці, що перевищує 25 років, їм нарахують додатковий 1%.

Військовослужбовці з 20-річною вислугою, та звільнені на умовах Закону № 1763, так само отримують 50% суми грошового забезпечення і додаткові 3% за кожний повний рік вислуги понад 20 років, але не більше ніж 65% відповідних сум грошового забезпечення.

Розміри пільгової пенсії військовослужбовцям

Кількість календарних років служби (страхового стажу), або особливі умови звільнення

Процент від суми грошового забезпечення

Додаткове грошове забезпечення за кожний рік перевищення норми стажу

20 р.

50%

3% (за кожен рік понад 20 років)

Поліціанти, звільнені через хворобу або за віком

55%

3% (за кожен рік понад 20 років)

25 р. страхового стажу (з них 12 р. та 6 місяців військової служби)

50%

1% (за кожен рік понад 25 років)

20 р. та звільнення на умовах Закону №1763

50%

3%, (за кожен рік понад 20 років, але не більше 65%)

Закон передбачає максимальний розмір пільгової пенсії за вислугу років військовослужбовцям — 70% відповідних сум грошового забезпечення. На більший розмір пенсії можуть розраховувати лише воїни, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і віднесені в установленому законом порядку до категорії 1, — 100%, до категорії 2, — 95%.

Установлена і нижня межа пільгової пенсії — вона не повинна бути нижче, ніж прожитковий мінімум, визначений законом, для осіб, які втратили працездатність.

Законодавство також чітко вказує, які види служби зараховуються до вислуги (ст.17 Закону № 2262). У постанові Кабінету Міністрів України «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей» від 17.07.1992 № 393 (Порядок), вказано як саме підраховують бойовий стаж. Наприклад, згідно Порядку, 1 місяць служби у зоні антитерористичної операції, зараховується як 3 місяці.

Правила обчислювання пільгової пенсії за вислугу років військовослужбовцям досить докладно описані у статті 43 Закону № 2262 та пункті 7 Порядку. Згідно з цими правилами, до загальної суми доходів, яку використовують для нарахування пенсії, крім окладу за посадою, включені всі додаткові грошові винагороди (щомісячні надбавки за спеціальне звання, надбавки за вислугу років та інше) за останні 24 місяці перед звільненням.

Документи для призначення пенсії

Особи, звільнені з військової служби, подають заяву про призначення їм пенсії за вислугу років через уповноважені структурні підрозділи відповідного відомства (Міноборони, МВС, МНС, Мінінфраструктури, СБУ, Служба зовнішньої розвідки, Управління державної охорони, Держслужба спеціального зв’язку та захисту інформації, Держприкордонслужба та ін.). Відтак підрозділ передає документи для призначення пенсії до ПФУ.

До заяви додають такі документи:

  • грошовий атестат або довідка про розмір грошового забезпечення, довідка про додаткові види грошового забезпечення за останні 24 місяці перед місяцем звільнення з військової служби;
  • військово-медичні документи про стан здоров’я (крім осіб, які не проходили ВЛК);
  • документи про страховий стаж (при призначенні пенсії за п. «б» ст. 12 Закону № 2262);
  • копія документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • довідка ВАТ «Ощадбанк» про відкриття рахунку у його відділенні
  • копія паспорта.

За Законом № 2262, пільгова пенсія призначається з наступного дня після звільнення. Ця норма не стосується військовослужбовців, яких звільнили зі служби у зв’язку із засудженням за умисний злочин без позбавлення військового звання з правом на пенсію за вислугу років. Для них пільгова пенсія призначається з дня звернення за пенсією.

Обмеження у виплаті пенсії

Виплата пільгової пенсії, яка призначена за Законом № 2262, припиняється у випадку роботи колишнього військового на посадах, які дають право на щомісячне грошове утримання, згідно законам України «Про статус народного депутата України» від 17.11.1992 №2790-XII, «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 № 2453-VI. При звільненні з означеної посади виплату пенсії за вислугу років військовослужбовцям поновлюють.

Винятком є інваліди I та II груп, інваліди війни III групи та учасники бойових дій (п.1 ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII).

Виплата пенсії, яка призначена за Законом № 2262, не припиняється й військовим, які проходять службу в Міноборони, Головному управлінні розвідки Міноборони, МВС, Апараті Ради національної безпеки і оборони, Державній спеціальній службі транспорту, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Державній прикордонній службі, Управлінні державної охорони, Державній пенітенціарній службі, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації, Національній гвардії України та органах військової прокуратури. Учасники антитерористичних операцій, також продовжують отримувати пільгову пенсію за вислугу років.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді