Відпустка по вагітності та пологах «чорнобильцям» 4 категорії

Із 1 січня 2015 року всі питання щодо соціального страхування, пов’язаного з тимчасовою втратою працездатності, зокрема і виплата допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, регламентує Закон Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» № 1105-XIV.

У цьому ж законодавчому акті зазначено, що допомогу по вагітності та пологах застрахована особа отримує як матеріальне забезпечення, яке компенсує втрату зарплати за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Застрахована особа, яка перебуває у відпустці по вагітності та пологах, отримує матеріальну допомогу за весь період перебування у такій відпустці. А це — 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів.

Тривалість відпустки по вагітності та пологах «чорнобильців»

Жінки, що належать до 1-4 категорій осіб, постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомогу по вагітності та пологах виплачують за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 — до пологів та 90 — після пологів).

Розмір такої допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Неузгодженісь норм трудового законодавства щодо пільг при наданні відпустки по вагітності та пологах «чорнобильцям»

Законом № 76 внесено зміни до Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 27.02.1991 № 791а-XII (далі — Закон № 791а), зокрема, з 01.01.2015 скасовано «зону посиленого радіоекологічного контролю», проживання та робота в якій надавали право на пільги особам, які належали до 4 категорії «чорнобильців» (п. 2 розділу І Закону № 76 ). Одночасно пунктом 4 розділу І Закону № 76 виключено із Закону № 796 статтю 23, що встановлювала пільги для постраждалих, віднесених до 4 категорії.

Отже, Законом № 1105 передбачено пільги при наданні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами «чорнобильцям» 4 категорії, натомість із Закону № 796 відповідні норми вилучено.

Неузгодженість між чинними нормативно-правовими актами, їхнє протиріччя з одного й того самого предмета регулювання, а також суперечність між двома або більше формально чинними нормами права, прийнятими з одного і того ж питання, в теорії права відомі як колізія норм права.

Колізія норм права вирішується шляхом вибору того нормативного акта, який має бути застосований до конкретного випадку (юридичного факту). Тобто, при розбіжності між загальним та спеціальним нормативно-правовим актом перевага надається спеціальному.

Отже, при вирішенні питань щодо можливості надання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів державного соціального страхування жінкам, віднесеним до 4 категорій осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, необхідно надавати перевагу спеціальним Законам № 791а та № 796.

Увага!

Позицію щодо застосування законодавства за наявності колізії норм права виклало Міністерство юстиції України в своєму листі від 26.12.2008 № 758-0-2-08-19 .

Враховуючи, що з 01.01.2015 статтю 23 Закону № 796 виключено, пільга щодо виплати допомоги по вагітності та пологах за 180 днів жінкам, віднесеним до 4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, не надається.

Допомога по вагітності та пологах таким застрахованим особам виплачується на загальних підставах за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді