Робота під час декретної відпустки — можливо

Якщо, перебуваючи в декретній відпустці, жінка (чи той, хто фактично доглядає за дитиною) має бажання працювати, то вона може вийти на роботу на неповний день чи працювати віддалено, про що зазначено в ч. 4 ст. 18 Закону про відпустки.

Держава надає гарантії щодо матеріальної допомоги сім’ям, якщо один із її членів перебуває у декретній відпустці, відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.1992 № 2811-ХII (далі — Закон про допомогу сім’ям з дітьми). Окремо порядок призначення і виплати матдопомоги регулює постанова КМУ від 27.12.2001 № 1751 (далі — Постанова № 1751).

Із 01.07.2014 були внесені зміни до порядку нарахування та виплати допомоги при народженні — два види допомоги (при народженні дитини та з догляду до трирічного віку) були об’єднані в один (Закон України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 № 1166-VII; Закон № 1166).

За ст. 12 Закону про допомогу сім’ям з дітьми та абз. 7 п. 13 Постанови № 1751 допомога при народженні дитини, яка народилася після 30.06.2014, становить 41 280 грн. виплачується одноразово 10 320 грн., а решта — протягом 36 місяців рівними частинами.

Приклад

Ви взяли на неповний робочий день працівницю, котра має дитину віком два роки, чи отримуватиме вона надалі допомогу на дитину від держави?

Відповідей на таке запитання маємо дві.

Особа, яка отримує допомогу при народженні дитини, працевлаштовуючись (байдуже — на повний чи неповний день), отримуватиме кошти від держави до завершення строку призначення матеріальної допомоги, тобто 36 місяців.

А у випадку, коли особа, яку ви працевлаштували (знову-таки, не важливо, чи це робота в декретній відпустці на повний чи неповний день), отримує допомогу в розмірі 130 грн. на місяць на першу дитину, що виплачується протягом 12 місяців після досягнення дитиною двох років, то така виплата надалі припиняється.

Якщо на 30.06.2014 особа мала право на допомогу при народженні або ж усиновленні дитини, визначену на першу дитину, коли дитині виповнюється два роки, — родина продовжує отримувати 130 грн. щомісяця до досягнення дитиною трьох років. Але якщо особа, котра фактично отримує щомісячну допомогу, — працевлаштовується, то щомісячна допомога у розмірі 130 грн. не нараховуватиметься.

Із 01.01.2015 Закон про відпустки (ч. 3 ст. 18 ) і Кодекс законів про працю України (ч. 8 ст. 179) були приведені у відповідність до Закону про допомогу сім’ям з дітьми (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих положень соціальної політики» від 15.01.2015 № 120-VIII). А саме — вилучено норму про те, що у разі, якщо отримувач допомоги працевлаштовується на неповний робочий день чи працює вдома, перебуваючи в декретній відпустці, продовжує отримувати матеріальну допомогу.

Приклад

Якщо особа хоче вийти на роботу за сумісництвом під час декретної відпустки в іншу організацію, які документи мають бути оформлені, щоб вона не була позбавлена права на отримання державної допомоги на дитину?

Якщо особа, яка одержує допомогу при народженні дитини, хоче вийти на роботу до тієї самої чи будь-якої іншої компанії (на повний чи неповний день), то такі кошти від держави вона отримуватиме до завершення терміну їхнього призначення, тобто протягом 36 місяців. Тобто робота в декретній відпустці в такому випадку не позбавляє права на отримання допомоги.

Однак цілком протилежною буде ситуація, коли працівниця отримує щомісячну допомогу (130 грн.) на першу дитину після виповнення їй двох років протягом 12 місяців. Тож, отримавши роботу під час декретної відпустки (байдуже, оформилася жінка на неповний день на роботу під час декретної відпустки), жінка надалі отримувати таку допомогу не буде.

Робота під час декрету на неповний робочий день: як оформити наказ

Дотримуючись правил діловодства, можна видати один наказ про управлінські дії, щодо документування яких передбачений однаковий строк зберігання. Власне, наказ про роботу під час декретної відпустки є наказом з кадрових питань тривалого терміну зберігання (75 років). А з 01.01.2013 для наказів про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення трьох років теж визначений тривалий термін зберігання (75 років), про що зазначено в ст. 16 Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Мін’юсту від 12.04.2012 № 578/5.

Підсумовуючи, зауважимо, що надати декретну відпустку до трьох років і оформити роботу в декретній відпустці на умовах неповного робочого часу можна одним наказом, звісно, після надання працівницею відповідної заяви.

Наостанок зазначимо, позаяк робота на неповний день під час декретної відпустки наразі в жодний спосіб не пов’язана з правом на отримання держдопомоги на дитину, така формальна процедура нині немає сенсу. А отже, відповідно, і питання щодо надання щорічної відпустки чи відпустки, пов’язаної з навчанням, та оплати лікарняних — також.

До речі, якщо працівниця потребує більше часу для догляду за дитиною, вона в будь-який момент може скористатися нормами ст. 56 КЗпП. За цією статтею за угодою з роботодавцем жінка може перейти на неповний робочий день чи навіть тиждень. А в ситуації, коли вагітна жінка виховує дитину до 14 років чи дитину-інваліда, чи доглядає хворого члена родини, то працедавець мусить перевести таку особу на умови неповного робочого дня чи навіть тижня.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді