Попередження про звільнення при ліквідації підприємства

Про звільнення у разі ліквідації підприємства працівників потрібно повідомити не пізніше ніж за два місяці. Оптимальний варіант — письмове повідомлення під підпис із зазначенням дати ознайомлення.

У разі відмови працівника від підпису про ознайомлення з повідомленням, слід зачитати текст працівнику, скласти акт про оголошення повідомлення працівнику і його відмову від підпису і засвідчити акт підписами свідків.

Якщо працівник відсутній на робочому місці, повідомлення можна направити рекомендованим листом із повідомленням про вручення (або лист з оголошеною цінністю з описом вкладення та повідомленням про вручення) та позначкою «Вручити особисто» за адресою проживання, вказаною в особовій картці працівника (типова форма № П-2).

Працівникам, які були призвані на військову службу (мобілізовані) та не були раніше попереджені про заплановане звільнення, роботодавець, окрім направлення листа за адресою проживання, в порядку, вказаному вище, може додатково надіслати листа на ім’я працівника до військової частини (якщо, звісно, відомо, в якій військовій частині та за якою адресою працівник проходить військову службу).

У разі повідомлення працівника листом про наступне звільнення двомісячний строк відлічуватиметься з дати вручення листа. Оскільки дату звільнення слід вказати в повідомленні, то його бажано вручати із запасом, наприклад за 2,5-3 місяці до означеної дати звільнення (одночасно з попередженням виборного органу первинної профспілкової організації). Це дасть змогу уникнути проблем, пов’язаних із затримкою доставки поштових відправлень.

Разом з тим, на практиці можлива ситуація, коли працівники, перебуваючи у відпустці (для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку або 6-річного віку, без збереження заробітної плати тощо), виїхали за кордон та/або фактичне їх місце проживання невідомо.

Одним зі способів попередження такого працівника про наступне звільнення, може бути попередження у режимі відео-конференції за допомогою інтернет-сервісів Skype, SIP, ooVoo тощо.

У такому випадку доказом належного попередження можна вважати запис зазначеної відео-конференції, який доцільно записати на зручний носій інформації (CD-, DVD-диски, флеш-карти пам’яті тощо) та зберігати його в матеріалах особової справи працівника.

Зразок повідомлення про звільнення працівника у разі ліквідації підприємства (скачати)

Попередження про звільнення при ліквідації підприємства


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді