Матеріальна відповідальність сторін трудового договору: суб’єкти та види

Особливою рисою матеріальної відповідальності, що виникає під час трудового процесу, є її взаємний характер. Залежно від того, хто зі сторін трудового договору допустив порушення, той і підлягає притягненню до матеріальної відповідальності. І працівник, і роботодавець повинні пам’ятати про заходи впливу, які можуть бути застосовані відносно них за їх неправомірні дії або бездіяльність.

Принцип взаємної відповідальності закріплено в Кодексі законів про працю (далі — Кодекс). Так, в статті 130 Кодексу вказано, що працівники відповідають за шкоду, завдану компанії в результаті порушення покладених на них трудових обов’язків. У той же час, з метою забезпечення паритету сторін трудового договору, статтею 131 Кодексу зобов’язано роботодавця створити в компанії такі умови праці, що давали б змогу працівнику належним чином виконувати свою роботу і зберігати доручене йому майно.

Загальний порядок і правила розрахування завданої шкоди, яка має бути компенсована постраждалій стороні винною особою, визначається законодавством. Зауважимо, що в межах матеріальної відповідальності компенсації підлягають прямі фактичні збитки. Ця умова становить суттєву відмінність матеріальної відповідальності від адміністративної та кримінальної відповідальності.

Мета притягнення особи до матеріальної відповідальності:

  • відновлення пошкодженого майна;
  • відшкодування вартості і цінності майна;
  • спонукання осіб до бережливого ставлення до своїх обов’язків;
  • захист прав та інтересів потерпілої особи;
  • профілактика виникнення подібних порушень у майбутньому.

Невід’ємні елементи матеріальної відповідальності:

  • суб’єктний склад (лише ті особи, які заподіяли шкоду);
  • особливі причини та умови (причина — недотримання винною стороною своїх обов’язків,  що призвело до заподіяння шкоди; умови — ступінь вини, протиправність дій або бездіяльності і причинні зв’язки);
  • певні види та межі відповідальності (види — обмежена, повна і підвищена відповідальність, межі — прямі фактичні збитки);
  • специфічні форми компенсації збитків (адміністративний або судовий).

Суб’єкти матеріальної відповідальності

Суб’єктами матеріальної відповідальності, з однієї сторони, є працівники. що уклали трудовий договір з підприємством, та заподіли йому шкоди.

Роботодавець в особі підприємства є другим суб’єктом матеріальної відповідальності. Компанія несе повну матеріальну відповідальність перед працівником за збитки, заподіяні йому при реалізації його трудових прав.

Типи матеріальної відповідальності і форми покриття збитків

Тип матеріальної відповідальності визначається залежно від обсягу завданої шкоди та характеру наслідків, які покладатимуться на винну особу.

Нині є такі типи матеріальної відповідальності:

  • обмежена;
  • повна;
  • колективна.

Детальніше про кожен із видів матеріальної відповідальності — у консультації «Матеріальна відповідальність: види та порядок притягнення»

Форми покриття матеріальних збитків, визначені Кодексом:

  • самостійне відшкодування винною особою завданої шкоди;
  • примусове стягнення компенсації за заподіяні збитки із винної особи.

Добровільна форма компенсації може бути реалізована за власною ініціативою винного працівника в межах будь-якого типу матеріальної відповідальності. Примусова форма покриття шкоди поділяється на:

  • адміністративну, яка може бути застосована тільки при настанні обмеженої матеріальної відповідальності. Оформлюється відповідним наказом, що моє бути виданий протягом двох тижнів з дня виявлення заподіяння шкоди, та підлягає виконанню не раніше ніж через тиждень із дати інформування про це працівника;
  • судову, яка зазвичай виникає у випадках, коли працівник заперечує проти застосування відносно нього заходів впливу (наприклад, не згоден із розміром утримань із його заробітної плати). Судова форма захисту прав є крайньою мірою, що застосовується роботодавцем, якщо сторони не можуть дійти спільної згоди про добровільну компенсацію збитків.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді