Відстрочка від призову на військову службу офіцерів запасу

У червні 2017 року розпочато призов на військову службу осіб офіцерського складу. За даними Генштабу призовний ресурс офіцерів запасу становить 91 957 осіб. У 2017 році призвуть кількість, необхідну, щоб укомплектувати первинні офіцерські посади.

Офіцери військової служби за призовом пройдуть 3-місячну підготовку в навчальних центрах ЗСУ і відтак проходитимуть службу поза межами АТО у пунктах постійної дислокації військових частин та підрозділів. Призваних офіцерів запасу залучатимуть до завдань в АТО лише в добровільному порядку і після укладення контракту на військову службу.

Хто може отримати відстрочку від призову?

Відстрочку від призову на військову службу офіцерів надають тільки за рішенням атестаційної комісії обласного військового комісаріату. Підстави для відстрочки — у статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

До відома

Хоча в цій статті йдеться про відстрочку від строкової військової служби, але глава X «Особливості проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу» Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони України від 10.04.2009 № 170 (далі — Інструкція № 170), поширила підстави для відстрочки й на випадок призову офіцерів запасу.

Підстави для відстрочка від призову офіцерів запасу

Офіцери запасу, яким надана відстрочка, зобов’язані щорічно до 1 жовтня подавати до військового комісаріату документи, які підтверджують право на відстрочку.

Підстави для відстрочки від призову:

  • сімейні обставини;
  • стан здоров’я;
  • для здобуття освіти;
  • для продовження професійної діяльності.

Розглянемо докладніше.

Відстрочка від призову офіцерів запасу за сімейними обставинами

Відстрочку від призову на військову службу офіцерам запасу за сімейними обставинами надають за їх бажанням у разі, якщо офіцер запасу має:

  • вагітну дружину;
  • дружину-інваліда;
  • двох і більше дітей;
  • дитину-інваліда;
  • дитину віком до 3-х років або дитину старшу 3-х років, яку виховують без матері у зв’язку з її смертю або за рішенням суду;
  • непрацездатних батьків (чи одного з них), непрацездатних рідних або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних їх утримувати;
  • одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника.

Якщо сам офіцер запасу є особою з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, то за бажанням він також може отримати відстрочку від призову за сімейними обставинами.

Атестаційна комісія обласного військового комісаріату може прийняти рішення про надання офіцеру запасу відстрочки від призову за сімейними обставинами, навіть незважаючи на небажання офіцера нею скористатися. Комісія дивитиметься, чи не станеться так, що призов суттєво погіршить матеріальний стан осіб, яких відповідно до законодавства офіцер має утримувати.

Відстрочка від призову офіцерів запасу за станом здоров’я

Таку відстрочку надають за результатами медичного огляду — якщо буде прийнято рішення, то офіцер запасу — тимчасово непридатний до військової служби.

Таку відстрочку надають на 1 рік, відтак — повторний медогляд.

Відстрочка від призову офіцерів запасу для здобуття освіти

Таку відстрочку надають один раз за весь період навчання тим, хто навчається у ВНЗ з денною формою навчання в магістратурі. А також тим, хто навчається у середніх або вищих духовних навчальних закладах з денною формою навчання, інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

Якщо офіцер запасу навчається в іноземному виші, він також може отримати відстрочку.

Якщо офіцера запасу було відраховано з ВНЗ за власним бажанням, за невиконання навчального плану, за порушення умов контракту, недисциплінованість, він втрачає право на відстрочку — незалежно від факту поновлення в навчальному закладі чи повторного зарахування.

Проте офіцери запасу, які переривали навчання через академічну відпустку за станом здоров’я або за сімейними обставинами, право на відстрочку від призову не втрачають.

Відстрочка від призову офіцерів запасу для продовження професійної діяльності

Хто має право на відстрочку від призову особи офіцерського складу для продовження професійної діяльності

Період, на який надають відстрочку від призову

Педагогічний працівник з повною вищою освітою

На весь період роботи за спеціальністю

Медичними працівник, що працює в сільській місцевості, за умови повного навантаження на займаній посаді

На весь період роботи за фахом у сільській місцевості

Священнослужитель, який закінчив вищий або середній духовний навчальний заклад і займає посаду в релігійній організації

На час виконання обов’язків священнослужителя

Особа, яка має науковий ступінь кандидата (доктора) наук та працює на посаді за спеціальністю

На весь період роботи за цією спеціальністю

Сільський, селищний, міський голова

На строк виконання повноважень;

Резервіст

На весь період служби у військовому резерві

Поліцейський

На весь період служби

Ще одна категорія — офіцери запасу, яким оголошено підозру у вчиненні злочину або відносно яких справа розглядається судом. Відстрочка від призову нададуть на строк до прийняття відповідного рішення.

Кого не призвуть?

Призову не підлягають офіцери запасу, які проходили військову службу.

Грошове забезпечення призваного офіцеру запасу

Під час проходження військової служби за призовом офіцери запасу виконують обов’язки і користуються правами, пільгами та видами забезпечення, передбаченими для осіб офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді