Порядок відкликання заяви про звільнення

Процедура розірвання трудового договору, що укладений на невизначений термін, регулюється статтею 38 Кодексу законів про працю України (КЗпП). Працівник має для цього у письмовій формі попередити роботодавця за два тижні. Законодавством також передбачено можливість відкликання заяви про звільнення.

Чи може працівник отримати відмову у відкликанні заяви про звільнення?

Заяву про звільнення можна відкликати у будь-який день до завершення строку попередження. Винятком є ситуація, коли на цю посаду уже запрошено іншого працівника. Адже, згідно із законодавством, йому не можуть відмовити в укладанні трудового договору. Такі випадки регулюються частиною 2 статті 38 КЗпП, частиною 2 пункту 12 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06 листопада 1992 № 9; далі — Постанова № 9).

Приклад

Забороняється відмовляти в укладанні трудового договору працівнику, якого у письмовій формі запрошено на роботу у порядку переведення від іншого роботодавця (частина 5 статті 24 КЗпП).

Отже, окрім випадків, коли на місце працівника, який подав заяву про звільнення, не запрошено іншу особу у порядку переведення, то немає правових підстав відмовляти працівнику відкликати заяву про звільнення за власним бажанням.

Правила оформлення відкликання

Відкликання заяви про звільнення за власним бажанням оформлюється письмово. Усного повідомлення недостатньо. Трапляються випадки, які доходять до суду, у разі,якщо працівник подавав заяву про звільнення, а його не звільнили. Тому завдання кадрової служби — отримати письмові докази волевиявлення працівника. Заяви мають реєструватися у Журналі реєстрації заяв з кадрових питань.

Зразок заяви про відкликання заяви про звільнення (скачати)

Порядок відкликання заяви про звільнення

Як вчинити із записом у трудовій книжці та наказом про звільнення?

Важливо, чи видано наказ про звільнення на день відкликання . Якщо наказ не видано, то кадрова процедура завершена після реєстрації заяви про відкликання.

Якщо працівник подав заяву про відкликання після видання наказу про звільнення і внесення запису до трудової книжки, то роботодавцю необхідно скасувати наказ про звільнення. Для цього видається інший наказ (зразок наказу про скасування наказу про звільнення), а запис у трудовій книжці визнається недійсним. Ця процедура визначена пунктом 2.10 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29 липня 1993 № 58.

До відома

Наказ про скасування наказу про звільнення належить до наказу з кадрових питань тривалого терміну зберігання.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді