Мінімальний страховий стаж для призначення пенсії за віком

Працівниця досягнула пенсійного віку, однак мінімального стажу для призначення пенсії не має. Чи має вона право на мінімальне пенсійне забезпечення?

Статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV (далі — Закон № 1058), передбачено, що особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років.

Тож, мінімальний страховий стаж дає право кожному громадянинові розраховувати на пенсійне забезпечення за віком з боку держави. Однак, трапляються випадки, коли громадяни не мають такого стажу, зокрема іноземці та особи без громадянства, що проживають в Україні. У такій ситуації наріжним каменем на шляху до щасливої та вдячної старості постає запитання: чи отримають ці категорії осіб, принаймні, мінімальну допомогу від держави?

Нині можливі два шляхи виходу із ситуації: укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та призначення державної соціальної допомоги.

Якщо особі не вистачає мінімального стажу для призначення пенсії, вона може укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Тобто самостійно формувати заощадження, якими зможе скористатися до досягнення загального пенсійного віку, а період, за який буде сплачено внески, зараховуватиметься до страхового стажу особи. Умови участі, розмір внесків та періодичність їх сплати визначаються відповідним договором.

Пенсійний фонд України у своїх повідомленнях неодноразово наголошував, що добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування можуть брати особи, вказані у статті 12 Закону № 1058, а саме — особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до статті 11 Закону № 1058, у т. ч. іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України, громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Таку ж норму передбачено й абзацом п’ятим частини першої статті 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Якщо ж особа не набула 15 років мінімального страхового стажу для призначення пенсії за віком, то органами соціального захисту населення їй може бути призначено державну соціальну допомогу (Закон України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» від 18.05.2004 № 1727-ІV).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді