Відображаємо у табелі та графіках змінності осіннє переведення часу у 2019 році

Щороку — навесні та восени — українці переводять годинникові стрілки вперед та назад відповідно. Цьогорічне осіннє переведення часу на годину назад відбудеться у ніч із 26 на 27 жовтня о 4:00. Продемонструємо на прикладах та роз’яснимо, як відобразити у табелі та графіках змінності таку часову зміну.


Підставою для переведення годинників є пункт 1 постанови КМУ «Про порядок обчислення часу на території України» від 13.05.1996 № 509.

Унаслідок переведення часу фактична тривалість нічної зміни: весною — на годину менша; восени — на годину більша.

Чи оштрафують кадровика за помилки у табелі?

У 2019 році годинники переводять на годину назад у ніч з 26 на 27 жовтня. Коли складатимете графіки змінності, врахуйте зміни в тривалості робочого часу осіб, що працюватимуть у ніч переведення часу. Збільшення тривалості робочої зміни відбийте в табелі обліку використання робочого часу (далі — Табель). Адже в Табелі зазначають фактичну тривалість робочого часу, — за винятком часу, що припадає на перерву для відпочинку.

«Перехідні» робочі зміни, які починаються однієї доби, а закінчуються іншої, відображаємо в табелі окремо, скільки годин працівник відпрацював фактично за кожну добу. При такому «розбитті» на дві доби номінальна кількість робочих днів збільшується. Проте бухгалтерії важлива саме кількість фактично відпрацьованих робочих змін та годин, а не днів. Тому ми додали стовпець «Відпрацьовано за місяць змін» та вписали до нього загальну кількість змін, яку працівник відпрацював за своїм графіком змінності.

Для наочності наводимо графік змінності на жовтень 2019 року для працівників виробничого цеху та приклад заповнення Табеля за жовтень 2019 року для працівників, що працюють змінами (1 зміна — з 8:00 до 20:00, 2 зміна — з 20:00 до 8:00, перерва для відпочинку — година).

Графік змінності, встановлений для чотирьох бригад, має такий вигляд (Д — денна зміна, Н — нічна зміна):

Графік змінності на жовтень 2019 року для працівників виробничого цеху

Графік змінності на жовтень 2019 року для працівників виробничого цеху

СКАЧАТИ

Приклад заповнення табеля обліку використання робочого часу

відображення переведення годинника в табелі

СКАЧАТИ


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді