Чи враховувати до середньооблікової чисельності працівників, які проходять військову службу

Чи включати до середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу працівників, які проходять військову службу за контрактом чи яких призвали на строкову військову службу? Відповідє експерт.

До облікової кількості штатних працівників уключають усіх найманих працівників, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше, а також власники підприємства, якщо, крім доходу, вони отримували зарплату на цьому підприємстві (п. 2.1 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держстату України від 28.09.2005 № 286; Інструкція № 286).

В облікову кількість працівників включають також працівників, які були тимчасово відсутні у зв’язку з виконанням державних або громадських обов’язків (п.2.5.2 Інструкції № 286).

Чи враховувати до середньооблікової чисельності працівників, які проходять військову службу Читайте також: Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів — 2018

Стаття 119 КЗпП, в якій встановлені гарантії щодо збереження робочого місця (посади) і середнього заробітку за працівниками, які проходять військову службу, називається «Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків». Тож військова служба (за призовом, контрактом чи строкова) — державні та громадські обов’язки. Працівники, які проходять військову службу, продовжують перебувати у трудових відносинах, тож таких осіб включають до облікової чисельності штатних працівників.

Середньооблікову кількість штатних працівників за місяць обчислюють підсумовуванням кількості штатних працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1 по 30 або 31 число (для лютого — по 28 або 29), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні, і діленням одержаної суми на число календарних днів звітного місяця (пп. 3.2.1 Інструкції № 286).

Чи враховувати до середньооблікової чисельності працівників, які проходять військову службу​ Читайте також: Квота для працевлаштування — 2018

При обчисленні середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу враховують всі категорії працівників облікового складу, зазначені у пунктах 2.4, 2.5 Інструкції № 286 (тобто і відсутні на роботі у зв’язку з виконанням державних або громадських обов’язків), крім працівників, які перебувають у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого законодавством або колективним договором підприємства, включаючи тих, які усиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку (3.2.2 Інструкції № 286)

До відома

Показник «середньооблікова чисельність штатних працівників» — база для обчислення кількості працівників з інвалідністю, які мають бути працевлаштовані на підприємстві, а також для розрахунку квоти для працевлаштування осіб з додатковими гарантіями зайнятості.

Хоча в роз’ясненні від 04.07.2014 № 09.3-6/145-14, що стосувалося заповнення форми звіту № 1-ПВ «Звiт з працi», Держстат висловив іншу думку.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді