Підстави для оформлення відпустки для догляду за дитиною на батька чи іншого родича

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам гарантовано право на відпустку для догляду за дитиною до трьох років. Жінка може делегувати таке право батьку дитини чи іншому родичу. На підставі яких документів можна оформити відпустку для догляду за дитиною на батька чи іншого родича?

Законом України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) та Кодексом законів про працю України (КЗпП) передбачено, що після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Частиною третьою статті 18 Закону про відпустки та частиною сьомою статті 179 КЗпП передбачено, що відпустку для догляду за дитиною до трьох років також вправі використати повністю або частинами батько дитини, баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, або особа, що усиновила чи взяла під опіку дитину.

Оформлення відпустки для догляду за дитиною на батька чи іншого родича

Для того, щоб оформити відпустку для догляду за дитиною, мати, батько дитини чи інші родичі подають відповідну заяву. На підставі заяви роботодавець оформлює відпустку для догляду за дитиною до трирічного віку наказом (розпорядженням).

Відповідно до частини четвертої статті 20 Закону по відпустки оформлення відпустку для догляду за дитиною на батька чи іншого родича передбачає надання довідки з місця роботи чи навчання матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки і виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати).

Увага! Особи, які усиновили чи взяли дитину під опіку, прийомні батьки отримують відпустку для догляду за дитиною на підставі інших документів, а не довідки з місця роботи.

Окрім цих документів, для оформлення відпустки для догляду за дитиною батьку чи іншому родичу необхідно надати свідоцтво про народження дитини та документ, що підтверджує родинний зв’язок з дитиною. Перелік документів про встановлення родинного зв’язку залежить від того, хто саме із родичів оформлює відпустку для догляду за дитиною.

Підстави для оформлення відпустки для догляду за дитиною на батька чи іншого родича

Виплата допомоги на дитину в разі оформлення відпустки для догляду за дитиною на батька

У зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 № 1166 об’єднано допомогу при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в один вид допомоги та встановлено фіксований розмір допомоги при народженні дитини.

Допомога при народженні дитини виплачується незалежно від факту виходу на роботу матері дитини. Отримання будь-яких додаткових довідок про виплату допомоги на дитину в органах соціального захисту населення батьком дитини законодавством не передбачено.

Отже, право батька дитини чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, на отримання відпустки для догляду за дитиною із збереженням на її період місця роботи, заробітної плати гарантується лише за умови надання довідки з місця роботи матері дитини.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді