Праця неповнолітніх 2018: рекомендації Держпраці

Неповнолітні — особи віком до 18 років — у трудових правовідносинах прирівнюються до дорослих осіб (ст.187 КЗпП). При цьому, в галузі охорони праці, відпусток, робочого часу та інших умов праці вони користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Часто на час літніх канікул роботодавці пропонують неповнолітнім роботу — розклеїти (роздати) оголошення, листівки, рекламну інформацію, провести соціальні опитування. Держпраці нагадує, що ратифікувавши у 1973 році конвенцію Міжнародної організації праці № 138 «Про мінімальний вік для прийняття на роботу», Україна прийняла на себе зобов’язання здійснювати національну політику для забезпечення дієвої ліквідації дитячої праці та зменшення мінімального віку для прийняття на роботу до рівня, який відповідає найбільш повному фізичному і розумовому розвитку підлітків.

МОП рекомендує приймати на роботу осіб з 18 років і тільки після консультацій із зацікавленими організаціями роботодавців і працівників. Національне законодавство може передбачати можливість працевлаштування з 16 років за умови отримання підлітком достатнього рівня спеціального навчання або професійної підготовки.

КЗпП передбачає, що підлітка можна прийняти на роботу з 16 років та, як виняток, допускає працевлаштування осіб, які досягли 15 років, за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює.

Більше про працю неповнолітніх у 2018 році ➦ у відео

Умови праці неповнолітніх у 2018 році

Держпраці наголошує, що робота не має бути важкою, з шкідливими або небезпечними умовами праці. Роботи, пов’язані виключно з підйомом або переміщенням важких речей неповнолітніми особами, також заборонені. Вантажна робота підлітків не має займати більше 1/3 робочого часу.

Перед працевлаштуванням неповнолітні зобов’язані пройти медогляд. До досягнення 21 року, працівники щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові.

Праця неповнолітніх 2018: рекомендації ДержпраціЧитайте також: Порядок проведення медичних оглядів працівників

Для підготовки молоді до продуктивної праці, учень загальноосвітньої школи, професійно-технічного закладу освіти, який досяг 14 років, у вільний від навчання час може виконувати легку роботу, яка не може нанести шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання. Обов’язкова умова — згода одного з батьків або особи, яка їх замінює.

Трудовий договір з неповнолітніми особами укладають виключно в письмовій формі. При прийнятті на роботу неповнолітніх випробувальний термін не встановлюють (ст. 26 КЗпП).

Тривалість робочого часу неповнолітнього у 2018 році

Для неповнолітніх встановлюють скорочену тривалість робочого часу:

  • особам від 16 до 18 років — до 36 годин на тиждень (включно);
  • особам від 15 до 16 років — до 24 годин на тиждень (включно);
  • учні у віці від 14 до 15 років, які працюють під час канікул, можуть працювати не більше 24 годин на тиждень (ст. 51 КЗпП).

Для учнів всіх цих вікових категорій, які працюють протягом навчального року — тривалість робочого часу не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, встановленого для осіб відповідного віку.

Праця неповнолітніх у нічний час (з 10:00 вечора до 6:00 ранку), надурочні роботи та робота у вихідні дні — заборонені. 

Відпустка неповнолітнього працівника у 2018 році

Тривалість щорічної відпустки неповнолітніх — 31 календарний день (ст.75 КЗпП). Її надають у зручний для працівників час. Неповнолітні — це не єдина категорія працівників, що мають право на відпустку в зручний час.

Працівникам віком до вісімнадцяти років щорічні відпустки повної тривалості у перший рік роботи надають до настання шестимісячного терміну безперервної роботи (за заявою).

Відповідальність роботодавця за порушення норм трудового законодавства щодо праці неповнолітнього у 2018 році

Роботодавець має працевлаштовувати неповнолітніх осіб відповідально, не допускати порушення трудового законодавства, оскільки порушення правил працевлаштування неповнолітніх осіб може бути кваліфіковано як грубе порушення трудового законодавства, за що передбачено кримінальну відповідальність (ст.172 Кримінального кодексу України):

  • штраф від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років;
  • виправні роботи на строк до двох років;
  • арешт на строк до шести місяців.

Праця неповнолітніх 2018: рекомендації ДержпраціВарто знати: За що та в яких розмірах оштрафовано роботодаців у 2017 році

Міжнародний досвід у працевлаштуванні неповнолітніх працівників

Держпраці наводить аналітику, як дозволено використовувати працю неповнолітніх в інших країнах, зокрема стосовно праці неповнолітніх в ЄС.

У Великобританії, Австралії, США та Канаді роботодавець, який найняв неповнолітнього на роботу, зобов’язаний дотримуватися таких правил:

  • підліток не повинен працювати під час шкільних уроків;
  • денна зайнятість не може перевищувати 3 годин на звичайний навчальний день, і 18 годин на тиждень;
  • у дні, коли в школі немає занять (наприклад, у вихідні), підліток може працювати не більше 8 годин;
  • під час канікул — не більше 40 годин на тиждень;
  • зміна має починатись не раніше 7 години ранку, а закінчуватись не пізніше 19 годин.

У Німеччині неповнолітні можуть працювати з 13 років (за згодою батьків), однак не більше 3 годин на день допомагати в збиранні врожаю і не більше 2 годин, якщо розносять газети або збирають м’ячі на тенісному корті. У 15 років можна працювати 4 тижні поспіль під час канікул. У Німеччині молоді мами довіряють неповнолітнім допомагати доглядати за своєю дитиною. Також підлітки можуть працювати на будівництві.

Порушення закону загрожує суворими штрафами. Роботодавця, якого тричі засудили до сплати штрафу за порушення закону, позбавляють права брати на роботу підлітків.

У США в кожному штаті свої закони щодо роботи неповнолітніх. Підлітки до 13 років можуть розносити газети, доглядати за дітьми, також можуть працювати в бізнесі, за умови, що там зайняті батьки. У 14 років підлітки вже можуть працювати на телефоні, доставляти деякі продукти на замовлення, виконувати чорнову роботу в магазині і в громадському харчуванні, також їм дозволено продавати квитки в кінотеатрах.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді