Організація роботи в спеку: поради від «Кадровика-01»

Влітку ми потерпаємо від спеки, яка часто-­густо не спадає до кінця вересня. За комфортні умови праці відповідає роботодавець (ст. 21 КЗпП; ст. 13 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694­XII; ст. 4 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004­-XII). Він має забезпечити умови праці відповідно до нормативно-­правових актів.

Робота у спеку в офісі

Верхня межа температури на постійних робочих місцях, де працівник проводить понад половину робочого часу або не менше 2-­х годин поспіль, — + 28 °С.

Якщо температура в офісі в теплий період року не перевищує +28 °C, працівники можуть перебувати на робочих місцях повний робочий день, проте їхня працездатність знизиться.

Вищі показники — підстава припинити роботу. Однак самовільно залишити офіс працівник не має права. Це буде порушенням трудової дисципліни. Якщо таке трапилося, роботодавець має провести службове розслідування, скориставшись рекомендованим порядком

Якщо виміри підтвердили, що температура в офісі перевищує норму, роботодавець може:

  • тимчасово надати для роботи інше приміщення;
  • залучити працівників у межах трудової функції до роботи на інших дільницях;
  • обладнати приміщення за допомогою кондиціонерів, вентиляторів, зволожувачів повітря.

Улітку оптимальні показники для офісів, де персонал працює за комп’ютерами й без фізичних навантажень:

  • температура у приміщенні — 23-­25 °C;
  • відносна вологість повітря — 40-­60%.

Якщо немає можливості створити належні умови праці за допомогою кондиціонерів, вентиляторів, зволожувачів повітря, перевести працівників в приміщення з прийнятною температурою, скоротіть час перебування працівників на робочих місцях — або за рахунок додаткових перерв, або оголошенням простою.

Робота в спеку у виробничих приміщеннях та на відкритих майданчиках

Забезпечте працівників спеціальним захисним одягом або одягом із натуральних тканин.

За підвищеної температури не допускайте до роботи осіб молодше 25 і старше 40 років. Робота за температури повітря понад 37 °С є роботою у небезпечних (або екстремальних) умовах. За цієї температури проводити роботи на відкритому повітрі не рекомендовано.

Якщо працівники виконують роботи середньої тяжкості за температури повітря понад 30 °С, вони мають випивати не менше 0,5 л води на годину — по одній склянці кожні 20 хвилин.

Організація роботи в спеку: поради від «Кадровика-01» Читайте також: Скорочена тривалість робочого часу

Проте ці заходи не надто допоможуть працівникам, які виконують роботи на відкритих майданчиках. Для них варто організувати раціональний режим праці та відпочинку.

Сумарна тривалість робіт за температури понад 28 °С не має перевищувати 4­5 годин за зміну. Для цього, за потреби, змініть розпорядок робочого дня та перенесіть години роботи на ранок і вечір. Режим праці та відпочинку впродовж зміни організуйте так, щоб тривалість перерв становила не менше 10% робочого часу на кожні 2°С перевищення. Під час перерв працівники мають перебувати у приміщеннях з температурою повітря не нижче +24 °С. Різниця температур не має перевищувати 5 °С. Це варто враховувати і працівникам, в приміщеннях яких встановлені кондиціонери.

Зауваги наостанок

Визначте в колективному договорі, як коригувати робочий час в аномальну спеку. Наприклад:

  • запровадити ранній початок робочого дня;
  • зменшити тривалість робочих змін;
  • збільшити обідню перерву.

Інформуйте працівників, як убезпечуватися від шкідливого впливу спеки, — розмістіть на видноті Пам’ятку та тримайте під рукою Шпаргалку.


 














Більше про роботу в спеку — у журналі «Кадровик-01» № 6/2018.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді