Звільнення матері-одиначки за угодою сторін: право чи обов’язок роботодавця

Розглянемо ситуацію: працівниця, що є матір’ю-одиначкою, бажає звільнитися у зв’язку з доглядом за дитиною з інвалідністю. Звільнятися за власним бажанням категорично відмовляється. Наполягає на звільненні за угодою сторін. Чи можна звільнити одиноку матір за згодою сторін?

Працівник не може звільнитись за угодою сторін (п. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП) лише з власної ініціативи. Для звільнення за цією підставою обов’язковою умовою є узгодження між працівником і роботодавцем питань, що стосуються звільнення (зокрема, дати звільнення).

Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника регламентовано статтею 38 КЗпП. Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні (ч. 1 ст. 38 КЗпП).

Увага!

Роботодавець зобов’язаний розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівниця, якщо її заява про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (зокрема, у зв’язку з доглядом за дитиною до досягнення нею 14-річного віку або дитиною з інвалідністю).

Тому рекомендуємо запропонувати працівниці написати заяву про звільнення за власним бажанням у зв’язку з доглядом за дитиною з інвалідністю. Аргументом на користь цієї підстави для звільнення можуть стати умови виплати допомоги по безробіттю, якщо працівниця після звільнення планує звернутись до служби зайнятості для пошуку роботи та отримання статусу безробітної.

Звільнення матері-одиначки за угодою сторін: право чи обов’язок роботодавця Читайте також: Допомога по безробіттю при звільненні: яка підстава «найвигідніша»

Як відомо, настрій вагітної жінки — мінливий. А це може спонукати її відкликати заяву про звільнення. Таке право є безумовним, якщо звільнення відбувається з ініціативи працівника за статтями 38 та 39 КЗпП. Якщо вагітна працівниця забажала відкликати заяву про звільнення за угодою сторін, роботодавець має підстави для відмови.

Аргументи «проти» звільнення за згодою сторін одинокої матері

При звільненні як за угодою сторін, так і за власним бажанням з поважної причини та отриманні статусу безробітного допомога по безробіттю виплачується з восьмого дня після реєстрації застрахованої особи в установленому порядку в державній службі зайнятості (ч. 3 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 № 1533-III; далі — Закон № 1533).

Однак при звільненні за угодою сторін одинокої матері тривалість виплати допомоги по безробіттю, матеріальної допомоги у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації скорочується на 90 календарних днів та становить 270 календарних днів (ч. 5 ст. 31 Закону № 1533). А при звільненні за власним бажанням з поважної причини допомога по безробіттю виплачується 360 календарних днів (ч. 4 ст. 22 Закону № 1533).

Також радимо переглянути вебінар на тему:

«Звільнення за власним бажанням та за угодою сторін»

вебінар на тему «Звільнення за власним бажанням та за угодою сторін»


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді