Дата звільнення працівника з роботи

Нерідко серед кадровиків виникають дискусії з приводу того, чи ставити прийменник «з» перед датою звільнення? Який день у такому випадку вважатиметься останнім робочим днем? Розберімося із цим раз і назавжди.

Багато хто з фахівців вважає, що форма написання дати звільнення ні на що не впливає: як би не було написано, день звільнення, зазначений у наказі, є останнім днем роботи (ч. 2 п. 2.26 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58 ). Із цим важко не погодитися.

Дати звільнення та обчислення страхового стажу для пенсії

❗️ Увага ❗️

День звільнення — це останній день, коли працівник перебуває у трудових відносинах з роботодавцем.

Останній робочий день, який зазначено в Табелі обліку використання робочого часу, і вважатиметься днем звільнення працівника.

Проте іноді прийменник «з» перед датою звільнення вводить в оману і самих працівників, і недосвідчених кадровиків. Дехто надто буквально його сприймає: оскільки написано «звільнити з 31 травня», то це означає, що 31 травня працівникові вже не потрібно виходити на роботу.

Отже, радимо прийменник «з» перед датою звільнення в заяві та в наказі не писати. Набагато простіше й абсолютно однозначно сприймається формулювання «звільнити 31 травня», і вже ні в кого й ніколи не виникне сумніву, чи треба працівнику виходити на роботу в зазначений день.

Дата звільнення у разі звільнення за власним бажанням

Якщо працівник прийняв рішення звільнитися, він має попередити про це працедавця письмово за два тижні (ст. 38 КЗпП). Проте якщо звільнення зумовлене неможливістю продовжувати роботу, трудовий договір має бути розірваний у строк, про який просить працівник.

Як бачимо, у разі звільнення з власної ініціативи працівника, він і визначає дату звільнення.

Якщо працівник має поважні причини для звільнення або на підставі частини третьої статті 38 КЗпП — роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору —у заяві має бути зазначена конкретна дата звільнення.

Якщо у заяві не зазначено про поважні причини звільнення та не вказано дату звільнення, її обчислюють відповідно до статті 241-1 КЗпП: строк, обчислюваний тижнями, закінчується у відповідний день тижня, тому дата звільнення припаде на день тижня, в який і було подано (зареєстровано) заяву про звільнення, що настає через два тижні.

✔️ Приклад ✔️

Якщо заяву про звільнення подано (зареєстровано) у п’ятницю, 23 жовтня, датою звільнення (і останнім робочим днем працівника) буде п’ятниця, 6 листопада.

Дата звільнення у разі звільнення за прогул

Як оформляти документи за ДСТУ 4163:2020

Дату звільнення за прогул визначають залежно від обставин вчинення прогулу.

Детальніше про це читайте у консультаціях:

Штрафи 2022


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді