7 міфів про домедичну допомогу: зруйнуйте, щоб врятувати життя

Із працівником стався нещасний випадок чи він погано почувається. Cвоєчасно надайте йому домедичну допомогу. Головне — не нашкодити. У статті — поради, як це робити правильно

Найпростіші прийоми домедичної допомоги збільшують шанси на порятунок потерпілого на 30%, якщо їх виконають протягом перших чотирьох хвилин. Очікувати, що медичні працівники швидко прибудуть на місце події, не варто. Тож кожен із нас може надати домедичну допомогу, тобто врятувати життя людини.

Багато людей мають помилкове уявлення про те, як надавати домедичну допомогу. Їхні знання — суміш інформації, яку отримали у школі, чуток і стереотипів, рецептів «народної медицини» тощо. Якщо такі знання застосовувати на практиці, стан потерпілого може погіршитися.

Розвінчаємо найпоширеніші міфи про домедичну допомогу.

У лікарняному — помилки: що робити?

1. Мазь на опік та зеленку в рану

Змастити опік сметаною чи олією — один із народних рецептів. Насправді ні сметаною, ні олією, ні мазями змащувати свіжий опік не можна!

Правильно. При опіку охолоджуйте уражене місце холодною водою впродовж 10-20 хв.

Заливати зеленку, йод або спирт у глибоку рану теж не можна: це завдасть потерпілому лише шкоди і додаткових болісних відчуттів. Вказані антисептичні рідини використовують, щоб змастити подряпини та краї рани.

Правильно. Промивайте рану перекисом водню.

2. Знепритомнів — терміново привести до тями

Непритомність — захисна реакція знесиленого організму. Він «вимикається», щоб набратися сил. Цей стан зазвичай триває від 1 до 5 хв. Якщо піднесете під ніс нашатирний спирт, можете обпалити носоглотку. Розтирати вуха неефективно і небезпечно — це може призвести до переломів хрящів. Ляпаси загрожують переломами щелепи.

Правильно. Якщо людина знепритомніла, підніміть її ноги, трохи відхиліть голову назад, почекайте 5 хв. Якщо протягом цього часу вона не прийшла до тями, викличте швидку. Доки чекаєте на медиків, переверніть потерпілого на лівий бік, щоб у нього не запав язик.

3. При обмороженні — розтерти

Коли розтираємо поверхню шкіри, то справді сприяємо припливу крові до капілярів і загальному прогріванню цієї ділянки тіла. Однак цей метод самодопомоги діє, коли потрібно запобігти обмороженню, а не тоді, коли цей стан уже настав.

Правильно. Якщо обмороження вже є, обмийте уражені ділянки теплою (але не гарячою!) водою, щоб налагодити роботу судин. Потім можна накласти теплоізолювальні пов’язки з бавовняних або ватно-марлевих матеріалів.

4. Отруївся — гайда викликати штучну блювоту

Якщо потерпілий отруївся кислотою, лугом чи іншими їдкими речовинами, цього робити категорично не можна!

Правильно. Дайте йому випити багато теплої води.

5. У рані застряг сторонній предмет — витягнути

Під час домедичної допомоги не витягайте предметів, які поранили потерпілого і залишилися у рані! Тільки в лікарняному закладі можна буде зупинити сильну кровотечу, яка відкриється після того, як вилучать сторонній предмет із рани.

Правильно. Зафіксуйте предмет у рані за допомогою стерильного перев’язувального матеріалу.

як надати домедичну допомогуДізнайтеся, 2 способи скорочення тривалості робочого часу в спеку

6. Укусила змія — нумо накладати джгут вище від місця укусу

Джгут не можна накладати щонайменше через дві причини:

  • це посилить ураження тканин отрутою у місці укусу;
  • після того, як знімуть джгут, уся отрута, яка накопичилася у місці укусу, пошириться по всьому організму.

Ще одна хибна дія — відсмоктувати отруту ротом. Це небезпечно!

Правильно. Видаліть отруту з ранок, які утворилися після проколу шкіри отруйними зубами змії, відсмоктуванням. Для цього використовуйте шприц із відрізаною частиною для кріплення голки. Потім накладіть на місце укусу стерильну серветку та стискувальну пов’язку, зроблену компресійним бинтом. Це вповільнить поширення отрути кров’яним руслом.

7. Сам гинь, а товариша виручай

Фільми та книжки радянських часів про героїзм та самопожертву міцно закріпили цей стереотип у головах людей, особливо старшого покоління. Ці людські якості, безумовно, цінні та важливі. Однак якщо під час надзвичайної ситуації ви діятимете за цим принципом, то можете не тільки не врятувати потерпілого, а й загинути самі.

Приклад

Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди (ДТП) автомобіль пошкодив лінію електропередачі. Потерпілому водієві в салоні автомобіля струм не загрожує — від металевого корпусу машини його захищають діелектричні матеріали (гумовий килимок, пластикова обшивка дверцят тощо). Натомість рятувальника, який схопиться за ручку дверцят, уразить електричний струм. Окрім того, небезпечно наближатися до пошкодженого транспорту, якщо внаслідок ДТП із нього витікає паливо, є ознаки загоряння. Вибух призведе до загибелі не лише потерпілих у ДТП, але й усіх навколо.

Правильно. Перед тим як надати домедичну допомогу, оцініть становище та переконайтеся у власній безпеці. Якщо є загроза, викличте аварійно-рятувальну службу. Доки вона прибуде — попереджайте про ризик усіх навколо.

Коли надаватимете домедичну допомогу, також пам’ятайте про власну безпеку! Кров, слина, інші рідини з організму потерпілого можуть проникнути у дрібні ранки на вашій шкірі, яких ви навіть не бачите. А під час штучного дихання можна інфікуватися на туберкульоз, герпес чи гепатит. Окрім того, завжди майте в аптечці латексні рукавички та маску-клапан для серцево-легеневої реанімації. Немає захисту — не готові рятувати!

Михайло Чемерис
експерт із питань домедичної допомоги, директор ліцею № 208 м. Києва, вчитель медико-санітарної підготовки


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді