Інспектор на порозі — це ще не перевірка. Держпраці проводить роз’яснювальну кампанію щодо профілактики коронавірусу

Якщо до вас завітав інспектор праці з роз’ясненнями щодо коронавірусу, не лякайтеся. Це — не перевірка, а інформаційний захід для роботодавців та працівників.

Як оформляти документи за ДСТУ 4163:2020

З 27 лютого фахівці відділів з питань гігієни праці, експертизи умов праці Держпраці, в межах своїх повноважень, відвідують суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність у сфері роздрібної торгівлі, організації харчування та транспорту з метою інформування працівників та роботодавців про заходи профілактики інфікування коронавірусом.

Представники Держпраці під час інформаційних відвідувань використовують матеріали напрацьовані МОЗ та ВООЗ.
Інспектор на порозі — це ще не перевірка. Держпраці проводить роз’яснювальну кампанію щодо профілактики коронавірусу

СКАЧАТИ РЕКОМЕНДАЦІЇ ✔✔✔

Держпраці закликає ставитись з розумінням до появи інспектора на підприємстві. Під час інформування роботодавців та працівників про заходи профілактики інфікування коронавірусом Covid-19 перевірка підприємства не проводиться.

Начальник ГУ Держпраці в Одеській області Микола Калайда наголошує:
«Ми робимо все для Вашої обізнаності, особистої безпеки та здоров’я вашої родини».
Інспектор на порозі — це ще не перевірка. Держпраці проводить роз’яснювальну кампанію щодо профілактики коронавірусуДізнайтеся, як легально відпустити з роботи працівника, який захворів

Настанови щодо запобігання та профілактики коронавірусу на підприємстві

Керівник не має допускати перебування на робочому місці працівників з симптомами гострого респіраторного захворювання та підвищеної температури тіла. Тим паче працівників, які повернулись з відпустки або з відрядження із країни, в якій були зареєстровані випадки COVID-19.

Інспектор на порозі — це ще не перевірка. Держпраці проводить роз’яснювальну кампанію щодо профілактики коронавірусу Де видають лікарняний, якщо працівник захворів не за місцем проживання — під час відрядження чи відпустки

Рекомендації для роботодавців щодо запобігання коронавірусуРекомендації для роботодавців щодо дій у разі виявлення працівників з підозрою на коронавірус

Забезпечте (за можливості):

  • моніторинг стану здоров'я працівників на наявність симптомів захворювання у вигляді підвищення температури тіла, утрудненого дихання;
  • працівник має надягнути маску та негайно направитись до закладу охорони здоров'я;
  • необхідну кількість миючих та антисептичних засобів для рук працівників та захисних медичних масок;
  • проводьте дезінфекцію поверхонь, з якими контактували працівники з ознаками захворювання за допомогою хлоровмісних або спиртовмісних засобів.
  • регулярне провітрювання приміщень і вологе прибирання;
  • щоденну дезінфекцію обладнання та робочої зони.

Наразі в усіх областях України проходять інформаційні заходи щодо профілактики захворювання на Covid-19.

Зокрема, у Рівному відбувся круглий стіл між представниками Держпраці та Держпродспоживслужби, на якому узгодили алгоритм спільних дій. Відтак визначили, що роздаткові матеріали та усні Інструкції повинні максимально охопити роботодавців, працівників та інші категорії населення області. Цьому сприятиме безпосереднє відвідування суб’єктів господарювання та поширення інформації через ЗМІ.

Фахівці Управління Держпраці у Миколаївській області провели зустріч з керівництвом та працівниками супермаркету «МЕТRО Кеш енд Кері Україна».

Магазин професійної оптової торгівлі щодня відвідує велика кількість громадян, до того ж є чимала кількість персоналу. Саме у місцях скупчення людей існує підвищений ризик інфікування на коронавірус та інші респіраторні захворювання.

Посадові особи Управління нагадали симптоми, характерні для коронавірусу, а саме:

  • головний біль,
  • кашель,
  • лихоманка,
  • утруднення дихання,
  • в деяких випадках – діарея або кон’юнктивіт.

Фахівці ГУ Держпраці у Харківській області під час інформаційних відвідувань суб’єктів господарювання наполегливо рекомендують:

  • стежити за станом свого здоров’я,
  • використовувати антисептичні засоби,
  • проводити дезінфекцію приміщення,
  • не контактувати з хворими особами,
  • у разі підозри на інфікування коронавірусом Covid-19 негайно звернутися до медичного закладу.

Увага!

В Україні людей хворих на коронавірус будуть лікувати державним коштом.

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька пояснила:

«Всі люди, які знаходяться в наших медичних закладах комунальної і державної власності, отримують лікування безкоштовно. Ліки не є специфічними, не є складними для поставки. Зараз у закладах охорони здоров'я ліки є».

Лікарняні 2020: від отримання до оплати ⇗⇗⇗

Пані міністр застерегла:

«Прохання — не займатися самолікуванням. Оскільки найбільше проблем виникає тоді, коли людина пізно звернулася, і почалася гостра пневмонія і проблеми з диханням».

Нагадуємо, що коронавірус — це гостре вірусне захворювання, що характеризується переважним ураженням дихальної системи та шлунково-кишкового тракту. Всесвітня організація охорони здоров'я щодо грипу та коронавірусу рекомендує симптоматичне лікування, а саме:

  • зняття температури,
  • лікування кашлю.
Проте таке лікування має проводитись за рекомендаціями лікаря та під його наглядом.
Інспектор на порозі — це ще не перевірка. Держпраці проводить роз’яснювальну кампанію щодо профілактики коронавірусуДізнайтеся, яка максимальна тривалість листка непрацездатності

Держпраці наголошує, що для зниження ризиків інфікування необхідно широко використовувати засоби індивідуального захисту, вчасно звертатись за допомогою лікаря.

Тож дотримуйтесь рекомендацій, бережіть власне життя та здоров’я, а також піклуйтеся про оточуючих.

УВАГА! Не приймайте такий лікарняний ⇗⇗⇗


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді