Як запобігти коронавірусу на підприємстві
Експерти підготували консультацію, яка допоможе:
- вжити простих, але дієвих заходів профілактики вам і вашим колегам;
- запобігти паніці, яка дестабілізує людей і заважає нормально жити й працювати;
- не допустити поширення вірусу на підприємстві;
- організувати роботу працівників, які можуть бути носіями вірусу так, щоби не зашкодити іншим і не зупинити роботу підприємства.
Профілактика
Не поспішайте зараховувати працівника до хворих на коронавірус, якщо помітили, що він чхає чи кашляє. Це може бути грип чи ГРВІ. Ліпше вдайтеся до превентивних дій, щоби потім не опинитися на лікарняному ліжку або не ламати голову, як замінити відсутніх працівників і забезпечити звичну роботу підприємства.
Спеціальних ліків від коронавірусу не існує, а їх реклама в мережі — фейк. Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) на щоденному брифінгу 28.02.2020 наголосив, що фахівці усього світу працюють над створенням понад 20 вакцин, кілька терапевтичних засобів проходять клінічні випробування. Керманич ВООЗ наполягає: «Не потрібно чекати вакцин та ліків. Є речі, які кожен може зробити, щоби захистити себе та інших вже сьогодні».
Тож експерти Системи адаптували для українських підприємств рекомендації ВООЗ. Вони прості, але дієві.
Наказ про оголошення простою через коронавірус
Як запобігти поширенню вірусу
ВООЗ рекомендує прості способи запобігти поширенню вірусу, що одночасно стане профілактикою застуди, грипу та кишкових інфекцій.
1. Регулярно протирайте дезінфікуючим спиртовмісним засобом робочі поверхні та предмети: поверхні столів, дверні ручки, телефони та клавіатури. Це мають робити не тільки прибиральники, а й працівники на робочих місцях. Вірус може зберігати життєздатність на поверхнях від трьох годин до декількох днів. Це залежить від типу поверхні, температури чи вологості тощо.
2. Забезпечте санітарні кімнати та місця приймання їжі дезінфікуючими спиртовмісними засобами або милом для очищення рук. Слідкуйте за вчасною заміною засобів, які скінчилися. Вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки після контакту з предметами чи продуктами харчування, забрудненими виділеннями з дихальним шляхів хворого чи інфікованого.
3. Придбайте медичні маски. Вони знадобляться працівнику, якому стало зле на роботі, поки він збиратиметься і добиратиметься додому.
4. Доручіть керівникам підрозділів проінструктувати працівників, що вони мають залишитися вдома за ознак недуги, навіть невисокої температури та легкого кашлю. Трудоголіки можуть працювати вдома. Цей захід убезпечить інших працівників.
5. Не направляйте працівників у відрядження до країн, у яких зафіксовані випадки коронавірусу. Так радять і українські МЗС та МОЗ.
6. Інформуйте працівників про шляхи поширення інфекції та засоби протидії цьому. Розмістіть інформацію у загальнодоступних місцях — на дошках оголошень чи корпоративному сайті.
Як знизити ризик інфікування
Якщо відчули симптоми захворювання
Найбільш поширені симптоми — температура, втома, сухий кашель, біль у м’язах та суглобах. Інколи хворобу супроводжують закладеність носа, нежить, фарингіт чи діарея. Як правило, симптоми розвиваються поступово, хвороба протікає легко, інколи навіть непомітно для хворого, і не потребує специфічного лікування. Приблизно в одному з шести випадків виникає складна симптоматика, що супроводжується дихальною недостатністю. 20% від усіх випадків захворювань є тяжкими і лише близько 3% потребують реанімаційних заходів. За найменших ознак недуги звертайтеся до лікаря, цінуйте здоров’я своє та людей довкола.
Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"