Підприємство призупинило роботу через загрозу коронавірусу: як оформити відсутність працівників на робочих місцях

Українські міста закривають заклади торгівлі, громадського харчування, фітнес-клуби, ТРЦ тощо. Підкажемо, як оформити.

Нормативні підстави призупинення роботи

Першими до призупинення роботи вдалася Одеса. Одеський міський голова підписав розпорядження № 218 від 15.03.2020 «Про тимчасове зупинення роботи об’єктів загального користування, розташованих у м. Одесі, з метою попередження розповсюдження захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену коронавірусом COVID-19».

Штрафи 2022

Згідно з розпорядженням необхідно:

1. 16 березня 2020 року з 00.00 тимчасово зупинити роботу об’єктів загального користування незалежно від форми власності та підпорядкування з присутністю більше 10 осіб, розташованих у м. Одесі, до особливого розпорядження міського голови та скасування обмежувальних заходів:

  • кінотеатрів, театрів, музеїв, галерей, бібліотек та інших культурних і розважальних закладів;
  • дитячих розважальних центрів та клубів, майданчиків, у тому числі спортивних;
  • фітнес-клубів, тренажерних залів, басейнів, спортивних майданчиків та стадіонів;
  • зоопарків, водних парків, парків атракціонів;
  • усіх магазинів, крім продуктових та аптек;
  • торговельно-розважальних центрів;
  • будівельних ринків та інших (крім продуктових);
  • ресторанів, закладів громадського харчування, серед іншого у готелях, барів, клубів, кафе, дискотек, пабів;
  • інших закладів та установ (на розсуд та під особисту відповідальність керівника).

2. Попередити керівників закладів, установ, організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, а також інших суб’єктів підприємницької діяльності про персональну відповідальність за невиконання цього розпорядження згідно з чинним законодавством України.

3. Доручити заступникам міського голови забезпечити оперативне інформування підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, які належать до сфери їх компетенції згідно з розподілом обов’язків.

Аналогічні заходи запроваджує Львів. Як повідомив міський голова Андрій Садовий : «З понеділка у Львові закриваємо усі заклади торгівлі, крім продуктових, аптек та заправок». Наразі чекаємо на офіційне рішення комісії з надзвичайних ситуацій Львова.

Як оформити призупинення роботи підприємства через коронавірс

Важливо! Не відправляйте всіх працівників у відпустки — щорічні чи за власний рахунок. Змушувати працівників йти у відпустки неправомірно. Відповідальність — адміністративна (до 1700 грн, ст.41 КпАП) чи кримінальна (ст. 172 Кримінального кодексу). Правомірні варіанти — простій чи дистанційна робота.

Справді, дистанційна робота нині законодавством не передбачена. На законодавчому рівні врегульована надомна робота. Працю надомників регулює Положення про умови праці надомників, затверджене постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.09.1981 № 275/17-99. Проте надомна праця не підходить у даному випадку. Та і запровадити її за один—два дні неможливо. Тому що для цього треба створити комісію, щоб обстежити житлово-побутові умов громадян, тощо. Тож коли Уряд рекомендує за можливості обмежити контакти, недоречно, щоб комісія ходила по квартирах працівників.

Проте підприємство має право запровадити дистанційну роботу. У колективному договорі регулюють, у т. ч. питання режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку, умови і охорони праці (ст. 13 КЗпП). Зараз підприємствам немає часу вносити зміни до колдоговору та ПВТР щодо можливості запровадження дистанційної роботи. Здоров’я людей — найвища цінність. До того ж, такі заходи не погіршують трудові права працівників, а навпаки. Тож після завершення карантину за потреби радимо повернутися до цього питання і внести зміни до локальних нормативних актів.

Алгоритм дій від експертів журналу «Кадровик-01» та системи «Експертус Кадри»

  1. Визначте працівників, що зможуть працювати дистанційно. Приміром, відділ кадрів, бухгалтерія, маркетинг, адміністрація, відділи про роботі з клієнтами.

Організуйте віддалену роботу через інтернет. За допомогою технологій VPN-з’єднання чи TeamViewer ви можете підключатися до свого робочого комп’ютера і працювати з дому. Обговоріть це з керівництвом, залучіть технічних фахівців, системного адміністратора. Налаштувати віддалений доступ нескладно.

Підготуйте наказ про дистанційну роботу для тих працівників, що можуть працювати в такому режимі. Табелювання – як звичайна робота. Оплата – як за звичайний робочий день.

Скачати Наказ про дистанційну роботу працівників у зв'язку з коронавірусом

  1. Для тих працівників, що не можуть працювати дистанційно, оголосіть простій.

Оплата простою залежить від причини, яка його викликала. Оголошуєте простій для працівника, який повернувся з відпустки чи відрядження з країни, де є випадки зараження коронавірусом, та перебуває в двотижневій домашній ізоляції. Оплатіть два тижні карантину у розмірі середнього заробітку (ч. 3 ст. 113 КЗпП). У цій ситуації простій викликаний виробничою ситуацією, небезпечною для життя і здоров’я працівників. На час такого простою за працівниками зберігають середній заробіток.

Якщо оголошуєте простій працівникам підприємства на виконання розпорядження міського (селищного, сільського) голови про призупинення роботи закладів, оплачуйте з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ч. 1 ст. 113 КЗпП).

Наказ про оголошення простою через призупинення роботи підприємства у зв’язку з обмежувальними заходами для запобігання коронавірусу

Скачати зразок наказу

Підприємство призупинило роботу через загрозу коронавірусу: як оформити відсутність працівників на робочих місцях

Зауваги

Відсутність працівників із дітьми ви вже оформили минулого тижня – у зв’язку з карантином в навчальних закладах. Нагадаємо, що на час карантину працівнику, що фактично доглядає за дитиною, надають за його бажанням відпустку за власний рахунок (ст. 25 Закону про відпустки). Також працівники можуть скористатися відпустками працівникам, що мають дітей (ст. 19 Закону про відпустки).

image10


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді