Благодійна допомога фізособам: нововведення в оподаткуванні під час воєнного стану

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120–IX (далі — Закон № 2120) оновив правила оподаткування благодійної допомоги.

15 березня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон № 2120, що передбачає податкові пільги для ФОП та підприємств під час воєнного стану. Зокрема, Закон № 2120 звільнив від ПДФО суми благодійної допомоги особам, постраждалим від російської агресії. Усі зміни в оподаткуванні благодійної допомоги діють з 17.03.2022 і не впливають на правила оподаткування раніше наданих допомог.

Наказ про увільнення добровольця територіальної оборони

Допомога від вітчизняних благодійників

Підпункт 165.1.54 Податкового кодексу України (ПК) доповнили абзацом «в», за яким не оподатковують ПДФО виплачену (надану) благодійниками, у тому числі благодійниками-фізособами, у порядку, визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI, протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану на користь:

  • учасників бойових дій — військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, добровольчих формувань територіальних громад, поліцейських та працівників Національної поліції України, які захищають (захищали) незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, беруть (брали) безпосередню участь у відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності в період дії воєнного, надзвичайного стану, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів;
  • працівників підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучають (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій та у період здійснення бойових дій, у порядку, встановленому законодавством, або на користь членів їхніх сімей;
  • фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах.

Для цілей цього підпункту до членів сімей учасників бойових дій належать:

  • дружина, чоловік, які не одружилися вдруге,
  • батьки, дід та баба (якщо батьки померли),
  • неповнолітні діти,
  • повнолітні діти з інвалідністю.
Добровольці тероборони отримали статус ветеранів війни

Допомога від закордонних благодійників

Підпункт 165.1.56 ПК доповнили новим абзацом. ПДФО не оподатковують суми (вартість) благодійної допомоги, яка виплачена (надана) міжнародними благодійними організаціями (їх філіями, представництвами), перелік яких визначив Кабмін, на користь фізичних осіб, які:

  • мешкають (мешкали) у населених пунктах, на території яких проводяться (проводилися) бойові дії під час дії воєнного, надзвичайного стану,
  • та/або вимушено покинули місце проживання (тимчасово переміщені особи), у зв’язку з форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) у тому числі у зв’язку із введенням воєнного, надзвичайного стану, підтвердженими у встановленому законом порядку.

Цільова і нецільова благодійна допомога

До підпункту 170.7.2 ПК додали новий абзаці «в»: не оподатковують ПДФО цільову або нецільову благодійну допомогу, що надають платнику податку, який постраждав внаслідок збройної агресії Російської Федерації у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану. При цьому благодійну допомогу потрібно розподіляти через державний чи місцевий бюджет або через банківські рахунки благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України, внесених до Реєстру неприбуткових організацій та установ.

Водночас і не буде сплати військового збору, оскільки немає об’єкта оподаткування ПДФО.



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді