Роз’яснено питання щодо застосування положень галузевих угод при укладенні колективних договорів

Зважаючи на численні запити, що надходять від підприємств, установ та організацій житлово-комунальної галузі, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України надало роз’яснення щодо застосування положень Галузевої угоди між Мінрегіоном, ВО «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Профспілкою працівників ЖКГ, які можуть використовуватися організаціями незалежно від галузевої належності.

Зважаючи на численні запити, що надходять від підприємств, установ та організацій житлово-комунальної галузі, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України надало роз’яснення щодо застосування положень Галузевої угоди між Мінрегіоном, ВО «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Профспілкою працівників ЖКГ, які можуть використовуватися організаціями незалежно від галузевої належності.

Відповідно до статті 97 Кодексу законів про працю України та статті 15 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями (далі — організація) самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Якщо колективний договір в організації не укладено, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності — з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

При цьому згідно зі статтею 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.06.1993 № 3356-XII положення колективного договору поширюються на всіх працівників незалежно від того, чи є вони членами профспілки, і є обов’язковими як для роботодавця, так і для працівників організації.

Положення генеральної, галузевої (міжгалузевої), територіальної угод діють безпосередньо і є обов’язковими для всіх суб’єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду.

Отже, положення колективного договору (у разі його укладення) завжди обов’язкові для організацій, а положення галузевої угоди є обов’язковими лише для тих організацій, що перебувають у сфері дії сторін (зі сторони профспілкового органу та зі сторони роботодавця), які підписали галузеву угоду.

Таким чином:

якщо організація перебуває у сфері дії сторін галузевої угоди, то вона має виконувати положення відповідної галузевої угоди безпосередньо або обов’язково їх враховувати під час укладення колективного договору (у разі відсутності колективного договору при прийнятті рішення власника або уповноваженого ним органу щодо оплати праці);

якщо організація не перебуває у сфері дії сторін галузевої угоди, то дія галузевої угоди на неї не поширюється і при укладенні колективного договору (у разі відсутності колективного договору при прийнятті рішення власника або уповноваженого ним органу щодо оплати праці) обов’язковими є норми, соціальні гарантії, пільги, компенсації, встановлені законодавчими та іншими нормативно-правовими актами.

Проте законодавством не забороняється при визначенні розмірів тарифних ставок, окладів використовувати норми і гарантії певної галузевої (територіальної) угоди.

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
15529

Фізіогноміка — сучасний нетрадиційний метод підбору персоналу

Сьогодні до нетрадиційних методів добору працівників вдається все більше роботодавців. Застосування новітніх підходів до підбору персоналу стає ключовим фактором успіху. Не ризикуйте своїм майбутнім, наймаючи випадкових людей, зробіть ставку на професіоналів, які допоможуть вам досягти амбітних цілей.
85

Гнучка форма зайнятості: адаптація до реалій ринку праці

Гнучка форма зайнятості — це один із зручних варіантів працевлаштування як для роботодавця, так і для працівника. Сучасні умови в Україні та необхідність виїзду за кордон значної кількості громадян працездатного віку спонукають до поширення гнучкої зайнятості, яка передбачає «розмивання» основних стандартів трудових правовідносин
96

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
512440

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
29918

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді