Чи враховується відпустка без збереження заробітної плати при обчисленні стажу роботи для призначення пенсії за вислугу років

Пенсійний фонд України на своєму офіційному сайті роз’яснює, як обчислюється стаж роботи, що дає право на пенсію за вислугу років, та страховий стаж при призначенні пенсії за вислугу років відповідно до пункту «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», якщо працівник у 2002 році був у відпустці без збереження заробітної плати

Пенсійний фонд України на своєму офіційному сайті роз’яснює, як обчислюється стаж роботи, що дає право на пенсію за вислугу років, та страховий стаж при призначенні пенсії за вислугу років відповідно до пункту «ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», якщо працівник у 2002 році був у відпустці без збереження заробітної плати.

Відповідно до пункту 2 розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який набрав чинності 1 січня 2004 року, пенсії за вислугу років призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення особою пенсійного віку та за наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення».

Відтак стаж роботи, що дає право на пенсію за вислугу років як до 01.01.2004 року, так і після цієї дати, підтверджується відповідно до статті 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення», тобто на підставі записів, наявних у трудовій книжці, а за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній - відповідно до Порядку підтвердження наявного трудового стажу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637 (далі – Порядок).

Водночас, при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за вислугу років, враховується відпустка без збереження заробітної плати тривалістю не більше 1 місяця на рік.

При обчисленні розміру пенсії за вислугу років страховий стаж визначається згідно зі статтею 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»: до 01.01.2004 - на підставі записів у трудовій книжці, а за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, відповідно до Порядку; після 01.01.2004 – за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
15564

Фізіогноміка — сучасний нетрадиційний метод підбору персоналу

Сьогодні до нетрадиційних методів добору працівників вдається все більше роботодавців. Застосування новітніх підходів до підбору персоналу стає ключовим фактором успіху. Не ризикуйте своїм майбутнім, наймаючи випадкових людей, зробіть ставку на професіоналів, які допоможуть вам досягти амбітних цілей.
85

Гнучка форма зайнятості: адаптація до реалій ринку праці

Гнучка форма зайнятості — це один із зручних варіантів працевлаштування як для роботодавця, так і для працівника. Сучасні умови в Україні та необхідність виїзду за кордон значної кількості громадян працездатного віку спонукають до поширення гнучкої зайнятості, яка передбачає «розмивання» основних стандартів трудових правовідносин
96

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
512443

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
29926

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді