Вищий адміністративний суд України виніс ухвалу щодо порядку виплати допомоги з тимчасової непрацездатності при змінному графіку роботи

Вищий адміністративний суд України в ухвалі від 19.02.2014 № К/9991/53304/12 остаточно визначив порядок виплати допомоги з тимчасової непрацездатності при змінному графіку роботи, якщо нічна зміна розпочинається в день, коли працездатність ще не відновлена, а закінчується наступного дня — у день, коли працівнику слід стати до роботи

Вищий адміністративний суд України в ухвалі від 19.02.2014 № К/9991/53304/12 остаточно визначив порядок виплати допомоги з тимчасової непрацездатності при змінному графіку роботи, якщо нічна зміна розпочинається в день, коли працездатність ще не відновлена, а закінчується наступного дня — у день, коли працівнику слід стати до роботи.

Обласним відділенням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — відділення Фонду) було проведено позапланову документальну перевірку правильності використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Публічним акціонерним товариством (далі — ПАТ), в результаті якої Фонд виніс рішення про накладення штрафу.

Відділення Фонду вважало, що ПАТ допустило переплату допомоги по тимчасовій непрацездатності та по догляду за хворою дитиною віком до 14 років по 659 листкам непрацездатності, яка сталася через неправильне включення до періоду непрацездатності робочих годин наступної доби зміни, які не входили до періоду непрацездатності. На думку відділення Фонду допомога по тимчасовій непрацездатності мала нараховуватися виключно за робочі години доби зміни, які припадають на період непрацездатності.

ПАТ оскаржило рішення відділення Фонду у судовому порядку.

Суд встановив, що відповідно до статті 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.06.1993 № 3356-XII, статті 57 Кодексу законів про працю України (КЗпП) колективним договором між власником та профспілкою затверджено внутрішній трудовий розпорядок, який містить інформацію про: дату роботи бригад, зміну, тривалість зміни, час її початку і закінчення, порядок чергування працівників у змінах. У графіках роботи години нічної зміни зазначені у день її початку та відображені як «Н» без розбивки на день початку/день кінця нічної зміни. У розшифруванні літерних та цифрових кодів графіка зазначено години нічної зміни і години перерви, видно, що нічна зміна припадає на два календарних дні. Такий облік робочого часу не є підсумованим, або таким, що ведеться в годинах.

Положеннями статті 57 КЗпП передбачено, що час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) передбачається правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності у відповідності із законодавством. При цьому законодавством України не передбачено можливості відновлення працездатності в середині зміни.

Оскільки час початку і закінчення щоденної роботи передбачено правилами внутрішнього трудового розпорядку та графіками змінності позивача і нічна зміна розпочинається у перший її день, то працівник який не став до роботи на початку робочої зміни, не може заступити до роботи в середині цієї зміни.

Суд визнав, що якщо нічна зміна розпочинається в день, коли працездатність ще не відновлена, а закінчується наступного дня — у день, коли працівнику слід стати до роботи, розрахунок страхових виплат та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця застрахованим особам і їх виплата проводиться за всі години нічної зміни, передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності.

У пригоді Вам неодмінно стане:

Проходження листка непрацездатності на підприємстві: покроковий алгоритм

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
15533

Фізіогноміка — сучасний нетрадиційний метод підбору персоналу

Сьогодні до нетрадиційних методів добору працівників вдається все більше роботодавців. Застосування новітніх підходів до підбору персоналу стає ключовим фактором успіху. Не ризикуйте своїм майбутнім, наймаючи випадкових людей, зробіть ставку на професіоналів, які допоможуть вам досягти амбітних цілей.
85

Гнучка форма зайнятості: адаптація до реалій ринку праці

Гнучка форма зайнятості — це один із зручних варіантів працевлаштування як для роботодавця, так і для працівника. Сучасні умови в Україні та необхідність виїзду за кордон значної кількості громадян працездатного віку спонукають до поширення гнучкої зайнятості, яка передбачає «розмивання» основних стандартів трудових правовідносин
96

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
512440

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
29922

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді