Близько 90 відсотків від загальної кількості роботодавців не оформлюють трудові відносини з найманими працівниками

1 тис. 136 роботодавців за останні 5 місяців порушили законодавство про працю щодо оформлення трудових відносин та ведення кадрового діловодства

За 5 місяців 2014 року Державною інспекцією України з питань праці перевірено 11 тис. 732 суб’єкти господарювання. Порушення законодавства про працю щодо оформлення трудових відносин та ведення кадрового діловодства виявлено у 1 тис. 136 роботодавців, в тому числі у 596 фізичних осіб – підприємців.

Найбільш поширеним порушенням у фізичних осіб – підприємців є не оформлення трудових відносин з найманими працівниками (близько 90% від загальної кількості роботодавців). Всього перевірками виявлено 1 тис. 16 працівників, які виконували роботи без укладання трудових договорів, в тому числі 751 працівника, які працювали у фізичних осіб – підприємців.

Серед інших порушень – порушення вимог ст. 24-1 КЗпП України щодо строків реєстрації трудового договору в центрі зайнятості при його укладанні з приватним підприємцем, внесення записів до трудових книжок працівників (ст. 48 КЗпП України), не ознайомлення працівника з наказом про прийняття на роботу та з умовами праці (ст. 29 КЗпП України).

Перевірками встановлено 295 випадків укладання з працівниками договорів підряду або договорів про надання послуг, які мають ознаки трудового договору. Найбільш поширена заміна трудових відносин цивільними у торгівлі та промисловості.

За результатами перевірок керівникам підприємств внесено 756 приписів про усунення порушень при оформленні трудових відносин з працівниками.

До місцевих судів направлено 648 протоколів для притягнення посадових осіб до адміністративної відповідальності за порушення законодавства про працю згідно із ч. 1 ст. 41 КУпАП.

29 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 188-6 КУпАП за невиконання вимог державного інспектора праці щодо усунення виявлених порушень законодавства про працю.      

Матеріали 173 перевірок передані до правоохоронних органів для надання юридичної оцінки.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25670

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді