Оподаткування пенсій скасовано

Теми:
ПДФО оподатковуватимуться лише ті пенсії, розмір яких перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму — 10 740 грн. — для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), установленого на 1 січня звітного податкового року. Ставка ПДФО становитиме 18%.

Не оподатковуватимуться пенсії учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Навіть, якщо вони перевищуватимуть 10 розмірів прожиткового мінімуму.

Відповідний Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій» (законопроект № 4542) Верховна Рада прийняла 02.06.2016. Нині Закон готується на підпис Президенту України.

Закон набере чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування.

Законопроект підготувало Міністерство фінансів, обгрунтовуючи можливість скасувати оподаткування пенсій тим, що у зв’язку з суттєвим зменшенням ставки єдиного соціального внеску з 1 січня 2016 року до 22% протягом І кварталу 2016 року спостерігалися додаткові надходження податку на доходи фізичних осіб, порівняно з урахованими у бюджеті обсягами.

Так, надходження ПДФО (без урахування військового збору, відсотків за депозитами та надходжень від оподаткування пенсій) до зведеного бюджету за І квартал 2016 року зросли на 45,3%, порівняно з І кварталом 2015 року, при врахованих у бюджеті темпах зростання 37,9%, що дало додатковий ресурс в обсязі 1,2 млрд. гривень.

Підготувала
Ольга Янчіцька,
головний редактор газети «Експертус Тиждень», редактор Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25670

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді