Матеріальна допомога на оздоровлення вчителю, який працює під час відпустки для догляду за дитиною

Незалежно від навчального навантаження матеріальна допомога на оздоровлення педагогам виплачується в розмірі місячного посадового окладу

Управління соціально-економічного захисту Профспілки працівників освіти і науки України нагадало, що педагогічне навантаження вчителя, тобто час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу, становить 18 навчальних годин на тиждень (ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999 № 651-XIV). Тому педагогічне навантаження вчителя, що менше 18 годин на тиждень, є неповним робочим часом.

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників (ч. 3 ст. 56 Кодексу законів про працю України).

Час фактичної роботи, зокрема на умовах неповного робочого часу, протягом робочого року, за який надається відпустка, зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (п. 1 ч. 1 статті 9 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР).

Тому вчителька, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною та працює на умовах неповного робочого часу, має право на щорічну відпустку.

Виплату допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки гарантовано педагогічним та науково-педагогічним працівникам статтею 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.1991 № 1060-XII.

Допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки виплачується працівникам, які обіймають посади педагогічних або науково-педагогічних працівників (за основною посадою), у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) незалежно від тижневого (річного) навчального навантаження або обсягу роботи, що виконується (лист МОН України № 1-9/223 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України № 02-8/267 від 11.06.2001).

Отже, вчительці, яка працює на умовах неповного робочого часу в період перебування у відпустці для догляду за дитиною, при наданні щорічної відпустки має виплачуватися допомога на оздоровлення у розмірі ставки заробітної плати, що встановлюється за 18 навчальних годин на тиждень залежно від її кваліфікаційної категорії.

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України

Від редакції

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення до щорічних відпусток — найактуальніша тема в літню пору. Тому рекомендуємо ознайомитись з експертними матеріалами з цього питання:

Надаємо матеріальну допомогу на оздоровлення
Кадровик-01», № 06/2015)

Надання відпустки і матеріальної допомоги на оздоровлення: один наказ чи два
Кадровик-01», № 06/2014)

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5741

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47661

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23579

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102612

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249226

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді