Чи повинен роботодавець вручати повістки, якщо в населеному пункті є військовий комісаріат

Через неоднозначність певних норм Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» підприємства часто-густо ухиляються від сповіщення працівників про виклик до військкомату. Нова редакція статті 38 Закону усуває усі спірні тлумачення, а нову редакцію Закону Парламент ухвалив у першому читанні.

18 жовтня 2016 року Верховна Рада прийняла у першому читанні Закон, за яким вносяться зміни до статті 38 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» (законопроект № 2985).

Нині поточна редакція статті 38 Закону про військовий обов’язок передбачає спеціальні обов’язки для органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ та організацій, незалежно від підпорядкування і форм власності, розташованих у адміністративно-територіальних одиницях, де немає військових комісаріатів.

Відповідні органи та керівники зобов’язані на вимогу військових комісаріатів сповіщати призовників і військовозобов’язаних про їх виклик до військових комісаріатів, забезпечувати своєчасне прибуття за цим викликом, у семиденний строк повідомляти районні (міські) військові комісаріати про прийняття на роботу (навчання) та звільнення з роботи (навчання) призовників і військовозобов’язаних.

Хоча ця норма статті 38 є спеціальною, а загальний порядок і обов’язок із оповіщення працівників про виклик до військового комісаріату чітко визначено для всіх без винятків роботодавців Інструкцією з організації ведення військового обліку, затвердженою наказом Міноборони України від 15.12.2010 № 660 (далі — Інструкція № 660), саме до статті 38 апелюють керівники підприємств, відмовляючись вручати повістки.


Більше про це — у роз’ясненні «Хто повинен і чи повинен вручати повістки»


За новою редакцією Закону керівників підприємств незалежно від підпорядкування і форм власності зобов’яжуть на вимогу військових комісаріатів сповіщати призовників і військовозобов’язаних про їх виклик до військових комісаріатів, забезпечувати своєчасне прибуття за цим викликом, у семиденний строк повідомляти військові комісаріати про прийняття на роботу та звільнення з роботи призовників і військовозобов’язаних.

Команда експертів журналу «Кадровик-0

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
644

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
58759

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
63238

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283792

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді