Держпраці тимчасово не видає висновки щодо якості проведення атестації робочих місць

Нагляд і контроль за дотриманням законодавства при проведенні атестації робочих місць за умовами праці, а також при наданні працівникам пільг і компенсацій за роботу у шкідливих умовах здійснює Держпраці шляхом проведення перевірок

Управління Держпраці у Кіровоградській області (далі — Держпраці) нагадало, що контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці покладається на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду за додержанням законодавства про працю ( ч. 3 ст. 33 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII та ч. 5 ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 № 1788-XII). Відповідні зміни щодо визначення органу, який здійснює контроль за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці внесено до постанови КМУ «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08.1992 № 442 (постанова КМУ від 05.10.2016 № 741).

Наразі Держпраці розроблено проект Порядку здійснення контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці (далі — Порядок). Посадові особи Держпраці та її територіальні органи матимуть підстави для реалізації функцій і повноважень щодо контролю за якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці лише після набрання чинності Порядку.

Також невизначеним на сьогодні є надання висновків щодо якості проведеної атестації робочих місць за умовами праці (які раніше видавалися управліннями соціального захисту населення). До введення в дію Порядку будь-які висновки, акти, довідки, як Державною службою України з питань праці, так і іншими органами виконавчої влади, не видаються.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
125636

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45224

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121766

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді