Мінсоцполітики попереджає: стажування буває різним

Професійні роботи, передбачені індивідуальною програмою стажування студентів вищих навчальних закладів та учнів професійно-технічних навчальних закладів, мають бути оплачені

Слово «стажування» згадується в нормативних актах доволі часто. Утім, зазвичай, з різних приводів. Відтак і види стажування, і категорії стажистів різняться. Є стажування студентів, є стажування безробітних за направленням центру зайнятості, коли працю оплачують за кошти соціального страхування з безробіття. Стажуватися можуть циркові артисти і майбутні адвокати…

І тільки одного виду не знайдемо в законодавстві — безоплатного «стажування» перед прийняттям на роботу. Навіть кількаденне «стажування» може бути кваліфіковане як фактичний допуск до роботи без оформлення трудового договору. А за це — кожен кадровик знає, що буде і в якому розмірі

Мінсоцполітики в листі від 13.07.2016 № 451/021/106-16 нагадало, що, залежно від виду, стажування буде реалізовуватися по-різному.

Само собою стажування як процедура визначається насамперед у Законі України «Про професійний розвиток працівників» від 12.01.2012 № 4312-VI: з метою підвищення кваліфікації працівників, які за класифікацією професій належать до категорій керівників, професіоналів і фахівців, можлива їх перепідготовка, стажування, спеціалізація та підвищення кваліфікації на договірних умовах у вищих навчальних закладах.

Післядипломна освіта — це спеціалізоване вдосконалення освіти та професійної підготовки шляхом поглиблення, розширення і оновлення її професійних знань, умінь і навичок, що включає в себе стажування — набуття особою досвіду виконання завдань та обов’язків певної професійної діяльності або галузі знань (ст. 47 Закону України «Про освіту» від 23.05.1991 № 1060-XII).

Стажування артистів

Також стажування є однією з форм підвищення кваліфікації працівників театрів, філармоній, професійних творчих колективів, цирків і кіностудій України, яке здійснюється на базі провідних драматичних, музичних театрів, філармоній, професійних творчих колективів, цирків і кіностудій України під керівництвом визнаних майстрів мистецтв.

Стажування адвокатів

З метою перевірки готовності самостійно здійснювати адвокатську діяльність особи, що отримали свідоцтво про складення кваліфікаційного іспиту, проходять стажування протягом 6 місяців під керівництвом адвоката за направленням ради адвокатів регіону (ст. 10 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05.07.2012 № 5076-VI).

Стажування безробітних на підприємстві

Для здобуття відповідної кваліфікації або приведення її рівня у відповідність із вимогами сучасного виробництва та сфери послуг громадяни мають право на професійне навчання, яке реалізується в т. ч. шляхом стажування безпосередньо на робочих місцях на виробництві чи у сфері послуг (ст. 8 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI; далі — Закон № 5067).

Для здобуття та вдосконалення професійних знань, умінь та навичок за направленням територіальних центрів зайнятості зареєстровані безробітні можуть також пройти професійне навчання (ст. 35 Закону № 5067).

Стажування — підвищення кваліфікації безробітного з метою набуття практичних умінь і навичок для виконання професійних обов’язків на посаді, на яку претендує безробітний у роботодавця (Порядок професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних, затверджений наказом Мінсоцполітики та МОН від 31.05.2013 № 318/655). Стажування безробітних здійснюється на замовлення роботодавців за індивідуальною програмою, що затверджується роботодавцем і погоджується територіальним центром зайнятості. Строк стажування — до 3-х місяців.

Стажування студентів

Для створення умов щодо здобуття у вільний від навчання час досвіду практичної роботи за обраною спеціальністю та сприяння працевлаштуванню після завершення навчання студентам вищих та учням професійно-технічних навчальних закладів надано можливість проходити стажування за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта (ст. 29 Закону № 5067).

Метою стажування є удосконалення професійних знань, умінь та навичок, вивчення та засвоєння нових технологій, техніки, набуття додаткових компетенцій та досвіду з виконання професійних завдань та обов’язків.

Студенти (учні) можуть пройти стажування на підприємствах, установах, організаціях (далі — підприємство) незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання. Законом № 5067 не передбачена можливість проходження стажування у фізичних осіб — підприємців.

Стажування здійснюється на умовах, визначених договором між стажистом і роботодавцем. Порядок укладення договору про стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, в установах та організаціях затверджено постановою КМУ від 16.01.2013 № 20.

Строк стажування студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів не може перевищувати 6 місяців. Мінімальний строк стажування не регламентується та визначається виходячи з часу, необхідного для виконання індивідуальної програми стажування.

Стажування проводиться під керівництвом працівника підприємства, який має досвід та стаж роботи не менш як 3 роки за професією (спеціальністю), що збігається з професією (спеціальністю), за якою стажист здобуває освіту та проходить стажування.

Керівник стажування разом із стажистом розробляє індивідуальну програму стажування за здобутою спеціальністю (кваліфікацією) або професією (кваліфікаційним рівнем). Керівник підприємства затверджує індивідуальну програму стажування та видає наказ про проходження стажування.

Робота керівників стажування, призначених з числа працівників підприємства, може оплачуватися додатково на строк стажування щомісяця у розмірах не менше 5% суми основної заробітної плати, яку вони отримують за основним місцем роботи (ч. 4 ст. 29 Закону № 5067). Оплата здійснюється за рахунок коштів, передбачених на підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації кадрів.

Роботодавці забезпечують оплату виконаних стажистом професійних робіт, якщо такі роботи передбачені індивідуальною програмою стажування.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
125636

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45224

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121766

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді